Free counters
 
 
 
 
 

NIEUWS

Samenwerking

Wellicht is het u niet ontgaan dat wij als Lady Legends Basketball er een schitterende collega website bij hebben in de vorm van www.vrouwen-basketball.nl. Beide partijen hebben besloten om de krachten te bundelen. Op deze manier hopen wij nog beter iedereen te voorzien van nieuws omtrent vrouwenbasketball. 
Wij gaan verder onder de naam van www.vrouwen-basketball.nl en zodoende zal Lady Legends Basketball binnen afzienbare tijd op zwart gaan.
Wij hopen dat u allen vanaf heden de website vrouwen-basketball.nl in uw favorieten zal zetten en ons regelmatig zal gaan bezoeken.

Lady Legends Basketball / vrouwen-basketball.nl

Interview met Coach en Amerikaansen van Lekdetec.nl

Solar-systemen Grasshoppers wint Supercup bij de vrouwen

Solar-systemen Grasshoppers heeft de eerste grote prijs uit de clubgeschiedenis te pakken. De club uit Katwijk veroverde zaterdagavond in Bemmel de Supercup bij de vrouwen door met 72-77 van Lekdetec.nl te winnen. Vorig seizoen kwam Grasshoppers zowel in de bekerfinale als de finaleserie om de landstitel tekort tegen Lekdetec.nl, dat toen wel de strijd om de Supercup van Loon Lions verloor.

Beide teams misten zaterdagavond in de De Schaapskooi een aantal geblesseerde speelsters, maar dat weerhield Lekdetec.nl en Solar-systemen Grasshoppers er niet van er een enerverende ouverture van het seizoen in de Vrouwen Basketball League van te maken. Na een 25-34 ruststand kwam de thuisploeg onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Gertjan van der Linden nog sterk terug. In het bloedstollende vierde kwart werd het tot twee keer toe gelijk, maar vanaf 65-65 trok Grasshoppers het duel defintief naar zich toe.

Jeugdinternational Noor Driessen, die als 3x3 speelstrer eerder deze maand nog brons won bij het EK U18 in Hongarije was met 21 punten topscorer bij Grasshoppers, gevolg door Deborah Vos met 17 punten. 

Regerend lands- en bekerkampioen Lekdetec.nl, dat deze zomer vier belangrijke speelsters naar het buitenland zag vertrekken, trad aan met een vernieuwde selectie, waaronder twee Amerikaanse speelsters: Cornelia Fondren en Sarah Curran. Fondren werd meteen topscorer van de wedstrijd met 23 punten. Rowie Jongeling was goed voor 22 punten bij Lekdetec.nl.

Eerder op de dag was er in Bemmel ook nog workshop van de FIBA voor scouts, die door vertegenwoordigers van clubs uit de Vrouwen Basketball League en de Dutch Basketball League werd bijgewoond. Voor de deelnemende scouts was deze workshop tevens een gelegenheid om een internationale licensie te verwerven.

Bron: www.basketball.nl


Moeizame zege Vetus Binnenland

De eerste competitie thuiswedstrijd in de Driesprong zorgde voor een bijzonder goed gevulde tribune. De sfeer op de tribune zit er goed in, net als in de ploeg van Appers en Appers. Onze Landsmeerse tegenstander neemt ook altijd wat supporters mee, die hun Landmeerse ploeg onder leiding zien staan van bondscoach Vu16 Brian Hirman. Een goede bekende dus voor Tessa en Chermensa die met de coach mee naar het E.K. geweest zijn. 

Simone produceert vanavond de eerste scores, door middel van twee gemaakte vrjie worpen. De eerste scores op het digitale sheet, waarmee vanavond voor het eerst geoefend werd. Daar waar de Lions goed aan de wedstrijd beginnen door veelvuldig te scoren, zijn de scores van onze kant erg duur. We missen gewoonweg erg veel ballen, op zich vaak goede schoten.  Evianne, Fabiënne en Kathelijne zijn de enige die nog een keer weten te scoren. Acht schamele punten in 1 kwart, zoals een supporter opmerkte we hadden bijna net zoveel fouten. (8-18) 

Youngster Kathelijne gooit er nog een balletje in en geeft met haar positieve agressie de wedstrijd om. We plaatsen een runnetje na een driepunter van Chermensa met aanvullende scores van Evianne en wederom Kathelijne. De Landsmeerse leeuwinnen zwichten echter nog niet voor de blauwe meiden, ze reageren met een 6-0 run door onder meer 5 punten van Lies van Straaten. Als er opeens een zone tegenover ons staat gooien Chermensa, Kathelijne en Eva er allemaal een bommetje van ver in. Na een slecht eerste kwart, een beter tweede kwart. (18-8, 26-26 rust). 

De statistieken in de rust laten zien dat we te veel turn overs hebben en een laag percentage laten zien bij het nemen van onze schoten. Dat tweede kan gebeuren, het eerste moet beter. 

Kwart drie laat zien dat beide ploegen aan elkaar gewaagd blijven. Binnenland speelt met een hoge druk, waar de Lions soms makkelijk doorheen komen. Beide ploegen weten 11 punten te maken, waarbij de 11 punten (2x 3 punter Chermensa, 1x 3 punter Eva en een score van Fabiënne) van Barendrechtse zijde in de eerste 6 minuten gemaakt worden en die van de Landsmeerse meiden vooral in die laatste vier minuten. (11-11, 37-37) 

Het laatste kwart beloof erg spannend te worden. Het publiek gaat er eens goed voor zitten en ziet Evianne, Kathelijne (3) en wederom Evianne een klein runnetje plaatsten 44-39.  De Landsmeerse meiden antwoorden met een runnetje (44-42), wanneer Simone het genoeg vindt en persoonlijk vijf punten op rij scoort. De time-out van coach Hirman heeft redelijk effect en bij 51-48 en nog twee minuten te gaan is de spanning om te snijden. In deze fase leggen wij de Lions het vuur aan de schenen door nog meer druk te geven. Als Roos haar eerste en enige punten, score met bonus, van de wedstrijd maakt nadat Fabiënne ook al gescoord had staat er ineens 58-48 op de borden met nog 1 minuut te gaan. In die laatste fase beslissen Simone, Chermensa en Tessa de game definitief. De publiekswissels zijn deze keer voor Simone, Roos en Chermensa. (63-50) 

Coach Appers zegt over de game: “Een lastige game na een moeilijke start. We wisselen erg goede zaken af, met mindere zaken. Het schotpercentage was te laag, maar het aantal schoten stemt wel tot tevredenheid. De wint is binnen en dat is uiteindelijk het belangrijkst tegen een echte concurrent. Volgende week tegen Almonte zullen we weer wat stapjes moeten maken, want Almonte is een erg goede ploeg.”  

📈: Chermensa (15 punten, 5 rebounds, 4 assists), Kathelijne (12 punten), Evianne (10 punten), Simone (9 punten, 5 rebounds, 3 steals), Fabiënne (6 punten), Eva (6 punten), Roos (3 punten, 11 rebounds), Tessa (2 punten), Melissa en Anique scoorden niet. 

Bron: www.cbvbinnenland.nl


Celine Dupont: “Ik wil heel graag later naar Amerika om daar op college te spelen”

Wie is Celine Dupont?
Ik ben Celine Dupont, 15 jaar oud ik ben een basketballer. Ik sport op de FSG Academy in Apeldoorn. Wij spelen onder de naam Royal Eagles. Ik speel in de U20 eredivisie en in de dames eredivsie.

Wat is jouw favoriete plek met basketballen?
Mijn favoriete positie in het veld is de 4 (Power Forward). Power Forward houdt in dat je van buiten naar binnen en inside speelt. Dus het is een mix van forward en Center.

Waar ben je begonnen te basketballen?
Ik was zeven jaar toen ik begon met basketballen bij de Uitsmijters in Almelo.

Hoe beviel het traject met het Nederlands Team afgelopen zomer?
Het was een heel leerzaam traject. Het was leuk om tegen veel buitenlandse teams te spelen. Het is net allemaal wat fysieker dan in Nederland.

Wat wil jij in het basketbal bereiken?
Ik wil heel graag later naar Amerika om daar op college te spelen. Het liefst in de NCAA.

Wie is je grote voorbeeld in het basketbal?
Breanna Stewart omdat zij dezelfde positie speelt als ik. En een goede schutter is maar ook inside kan spelen.

In de loop der jaren zijn er tal van regels veranderd/aangescherpt. Wat moet er volgens jou ook veranderen?
Ik vind dat de voordeelregel aangescherpt moet worden. Omdat als je nu een fout maakt op de fastbreak ze het nu af fluiten. Terwijl je dan gewoon een vrije lay up hebt.

Is de drie seconden regel nog wel van deze tijd nu alles veel sneller gaat?
Ja ik vind van wel. Want als je center bent moet je eerst positie maken en dan de bal krijgen dus het is eerder te kort dan te lang zelfs op hoog niveau

Drie scheidstrechters. Bij alle landelijke wedstrijden of toch alleen maar bij de top?
Bij elke wedstrijd want dan kunnen ze alles goed in de gaten houden.

Wat vind jij überhaupt van wedstrijden met drie scheidsrechters. Lopen ze je niet in de weg?
Ik vind het prettig want dan zien ze meestal net iets meer dan als ze met twee zijn. Ik heb er nog nooit last van gehad.

Zou elke speler ook niet een basisspelregelopleiding moeten hebben (verkorte scheidsrechtersopleiding)?
Het kan wel handig zijn als er bijvoorbeeld als je een keer moet invallen voor een scheidsrechter. En dan heb je een beter bewust zijn waar de scheidsrechters voor fluiten.

Doe je nog vrijwilligerswerk binnen de basketbalsport?
De FSG Academy adopteert 2 U12 jeugdteams van de lokale club in Apeldoorn, WSV Basketball. En dan helpen de speelsters om beurten bij de trainingen.

Is het basketballen jou met de paplepel ingegeven?
Ja mijn vader en moeder hebben alle twee gebasketbald. Daarom wilde ik ook graag op basketbal. Omdat ik vroeger ook vaak ging kijken bij mijn vader.

Ooit aan een andere sport gedaan (individueel of in teamverband)?
Ballet, jazzballet en gymnastiek.

Krijgt volgens jouw basketbal voldoende aandacht in de pers?
Ik vind dat het wel wat meer mag. Want in Nederland krijgen andere sporten veel meer aandacht dan basketball.

Bron: www.sportintwente.nl / Foto: onbekend


Amsterdam Angels vanavond in actie tegen  Hainaut Basket

 

De Amsterdam Angels spelen vanavond (woensdag 20 september) hun eerste van twee kwalificatieduels voor de FIBA EuroCup Women. Dat doen ze in Frankrijk tegen Saint-Amand Hainaut Basket. De wedstrijd begint om 20.00 uur in de Salle Maurice Hugot in Saint-Amand-Les-Eaux.

De Amsterdam Angels bestaan uit de in de Vrouwen Basketball League actieve internationals. Door in te schrijven voor deze Europese clubcompetitie krijgen de Angels de kans om de broodnodige wedstrijden op topniveau te spelen. De selectie bestaat uit Janiek van Veen,Tanya Broring, Maaike Klein, Roos Hof, Kayla Bernsen, Mia Hordijk, Fleur Kuijt, Rowie Jongeling, Charlotte van Kleef, Laura Westerik, Marleen Peek en Susanne Taal.

De enige uitzondering in de selectie is de naam van de Amerikaanse center Kayla Bernsen van Dozy BV Den Helder. Assistent-coach Thijs Volmer zegt daar over: "Alle speelsters die bij de Orange Angels normaal voor de centerpositie in aanmerking komen, spelen in buitenlandse competities. Wij willen de groefsfase bereiken, zodat onze meiden nog meer duels tegen sterke tegenstanders kunnen spelen, want dat is het onderliggende doel. Met Kayla, die op de trainingen heeft laten zien dat ze eager is en met en een hoge intensiteit speelt, zijn onze kansen om de groepsfase te bereiken groter."

Tegenstander Hainaut Basket is een ploeg die uitkomt in de LFB, de Franse eredivisie. In het seizoen 2008/09 was de club nog actief in de groepsfase van de Euroleague, maar moest daarna door geldproblemen een stapje terug doen. Hainaut is inmiddels weer terug op het hoogste Franse niveau en leunt flink op buitenlandse inbreng, aangevoerd door de Amerikaanse Ashley Bruner die voor de University of South Carolina speelde en afgelopen seizoen bij Torino in de Serie A. Een andere blikvanger is de Litouwse Egle Sulciute, die vorig jaar uitwam voor de Italiaanse club San Martino Di Lupari, eveneens in de Serie A.

Volmer over de tegenstander: "Ik ben vorige week naar Frankrijk geweest om het laatste oefenduel van Hainaut te bekijken. Het is een ploeg die geduldig speelt. De helft van hun punten komt uit setplays in de haf court offense, waarbij ze soms achterin de schotklok nog voor de extra pass gaan. Dat is hun DNA. Maar we hebben de beelden goed bekeken en ons plan getrokken. De ploeg is er klaar voor."

De return wordt op woensdag 27 september gespeeld in Sporthallen Zuid en begint om 20.00 uur. Als de Angels deze kwalificatieronde doorkomen, plaatsen ze zich voor de groepsfase van de EuroCup.

Bron: www.basketball.nl


Jolly Jumpers 1 wint eerste competitiewedstrijd!

Na een goede voorbereiding stond zondagmiddag de eerste competitiewedstrijd op het programma. De Jumpers traden om 15:45 uur aan tegen U.S. in Amsterdam.

In de eerste helft waren de Jumpers nog zoekende in hun spel. Daar waar ervaren speelsters gestopt zijn, zijn er jonge talenten aangesloten bij de selectie. Ook voor de nieuwe coach René Heeres was het aftasten. 

Jolly Jumpers begon rommelig aan de wedstrijd, maar dit werd in de verdediging goed opgepakt. Veel energie en positiviteit in het team en vanaf de bank. De laatste paar minuten van de 1e helft werd er hard gewerkt en werd er meer gescoord. Desondanks was er nog veel ruimte voor verbetering. De 1e helft werd afgesloten met een stand van 20-30 in het voordeel van de Jumpers. 

De tactiek werd nogmaals doorgesproken in de kleedkamer en Jolly Jumpers begon erg sterk aan de 2e helft. Door veel energie op de vloer namen de Jumpers de overhand. U.S. zat niet in hun spel en daar profiteerden de dames van. Hierdoor pakten de meiden uit Tubbergen een goede voorsprong, maar U.S gaf niet op en kwam terug tot 9 punten. Met 2 punten op zak vertrok Jolly Jumpers weer terug naar het verre oosten. 

De eerste thuiswedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 23 september om 19:30 uur in de Verdegaalhal in Tubbergen. Be there!! 

Bron: www.jollyjumpersbasketbal.nl / Foto: ArchiefBiltz Dames 1 redt het (nog) niet tegen Das uit Delft

Met een compleet team (dat is tot januari zonder Lotte Vader) en vandaag met de bankers Ehlaha Wali en Robyn van Dijkum kon er gespeeld worden in Delft tegen het plaatselijke DAS. Iedereen had er zichtbaar zin in. Meteen vanaf minuut 1 was dit in het veld te zien. Melissa opent de competitie met een scoren onder het bord gevolgd door 2 geraakte vrije worpen van Cindy. Ook Das komt tot scores, 1x onder het bord en 1x vanaf driepuntslijn. Maartje bikkelt onder het bord en doet goede zaken daar (2 scores dit kwart uit de bucket van haar). Helaas levert de press te weinig op en door wat verkeerde rotaties staat er telkens iemand van Das vrij om aan te leggen voor een schot. Britta, Lisanne en Ehlaha pakken ook hun eerste punten van het seizoen waardoor we na 10 minuten de bank op zoeken met een 20-15 achterstand.

Het weede kwart gaan wij een stuk beter verdedigen en krijgen nog maar 11 punten tegen. Aanvallend doet vooral Britta goede zaken (7 punten van haar) en Lotte pakt de eerste 4 punten dit kwart. Met veel druk op de bal laten we wat meer van ons spel zien. Helaas geven we Das nog wel te veel tweede en soms derde kansen. We werken ons voorbij Das met een 28-27 stand. Helaas krijgen wij toch aan het eind nog 2 scores tegen waardoor ruststand 31-28.

In de kleedkamer worden de puntjes op de i gezet en besproken wat er anders moet. Het derde kwart gaat de wedstrijd gelijk op. Britta start weer goed en Ehlaha vult haar aan. Maartje, Lisanne en Lotte pakken de rebounds en door een goede passing komt nu ook Kirsten onder de borden vrij en scoort 6 punten op rij. Kwartstand 13-13 maakt een 44-41 stand na 30 minuten.

Het komt dus aan op het laatste kwart. De vermoeidheid van helaas zichtbaar aan onze seizoen en dat betekende niet veel voor de laatste 10 minuten. En dit bleek ook waar. De defence voeren we best aardig uit, maar in de omschakeling en in de rotatie laten we de schoten te veel vrij en daar maakt Das gretig gebruik van. We zijn te laat en communiceren niet goed met elkaar. Das loopt uit en wij zetten er geen scores tegen over. 9 minuten lang weten we niet te scoren en verliezen de wedstrijd uiteindelijk met nog 4 vrije worpen aan onze zijde wordt het 58-45.

Scoorders: Britta Klomp 14, Maartje 9, Kirsten 7, Lotte en Ehlaha 4, Melissa, Lisanne en Cindy 2, Niene 1

Wij spelen ons debuut in de Promotie Divisie en staan eigenlijk 30 minuten lang goed te basketballen. Helaas maken wij in het laatste kwart een aantal cruciale fouten waar de tegenstander direct goed gebruik van maakt. Ieder team zal in deze competitie meer ervaring meebrengen dan wij. Dus wij moeten door een goede communicatie en werklust tot het eind (van de 24 sec klok en in het laatste kwart) zal het spannend maken tot het eind. Dat was vandaag helaas niet het geval. Een redelijke 1ste wedstrijd, die ook anders had kunnen aflopen. Britta was aan onze zijde vandaag de sterkste speler (al kwam dit in laatste kwart ook niet meer helemaal uit de verf). Anderen speelsters waren vandaag te wisselvallig en maar korte periodes sterk aan te spelen. Dit moeten langere periodes worden zodat wij langer mee kunnen spelen.

Volgende week onze eerste thuiswedstrijd, we spelen om 21.00 uur in het SKWA tegen Baros, kom allen om ons aan te moedigen.

Bron: www.bvhoofddorp.nl

Solar-systemen Grasshoppers V18 stelt zich voor en wint

Solar-systemen Grasshoppers V18 is een geheel vernieuwd team en staat onder leiding van Michael Meskers en Robin van de Bilt. De selectie bestaat uit, van links naar rechts:

Hoofdcoach Michael Meskers, Jacobina van Duijn, Lieke van den Berg, Leah Mos, Lotte van Kruistum, Assistent-coach Robin van de Bilt.

Liselotte Kulk, Britt van Duijn, Jasmijn Aandewiel, Marieke van Duivenbode, Puck Geijteman, Mathilde de Jong.

Gister speelde het team thuis tegen Almonte en na een achterstand van 14 punten werd er uiteindelijk knap gewonnen met 68-63.

Foto: Wim Kulk

Vetus Binnenland V20 wint in verre noorden 

De seizoenstart is gemaakt. Gisteren werd in en tegen Haren met een redelijk ruim verschil van 20 punten gewonnen. Het echte debuut voor Anique en Melissa, maar eigenlijk ook een beetje voor Simone die nu ook echt mag spelen na twee seizoen tobben met een blessure.
 
Na een zeer moeizame heenreis, waarbij we 20 minuten voor tijd met zijn  vijfen waren en 10 minuten voor tijd pas compleet, begonnen we toch erg goed aan de game.
Het eerste kwart verloopt eerst gelijkopgaand maar als we een runnetje plaatsen kan Haren even niet volgen en lopen we uit naar een 11-26 voorsprong.
Kwart twee verslappen we wat en spelen we aanvallend een stuk minder.  We missen teveel makkelijke ballen, maar eindigen toch met een 13-17 kwart winst. Rusten dus met een 24-43.
 
Het derde kwart is van onze kant echt heel matig. Er wordt gekozen voor een snel praatje in de rust zodat er een goed warm gelopen kan worden, blijkbaar werkt dat juist tegen ons. Dit kwart verliezen we, mede door goed schutterswerk van Haren: 21-17.
 
Om met een goed gevoel de lange terugtocht te gaan maken wordt toch aangedrongen op een goed laatste kwart. Uiteindelijk winnen we dat kwart met 17-22 Waardoor de uiteindelijk uitslag op 82-62 komt.
 
Evianne 14 punten, Anique 13 punten, Tessa 13 punten, Eva 10 punten, Fabiënne 9 punten, Chermensa 8 punten, Kathelijne 6 punten, Simone 5 punten en Melissa 4 punten.
 
Er is nog genoeg werk te doen voor coaches Appers. Volgende week komt het versterkte Loon Lions op bezoek. Dat zal een zware pot worden. Kom je ook kijken hoe wij het gaan doen? Aankomende vrijdag 20:45.:)

Bron: www.cbvbinnenland.nl

Auw.... 

Verslag van Almonte V18 tegen Solar-systemen Grasshoppers V18

Vandaag speelde we onze eerste competitiewedstrijd. Grasshoppers stond op het programma. Ook coach Robin vd Bilt is van een VU20 team naar een VU18 gegaan dus voor de coaches onderling was er weinig veranderd. Leuk om elkaar ook in deze competitie tegen te komen. 

Vooraf in de kleedkamer worden bemoedigende woorden naar elkaar uitgesproken. We hebben er zin in, zijn er klaar voor en willen dolgraag met 2 punten naar huis. Na een goede warmingup starten we de wedstrijd sterk. De eerste 2 punten zijn nog voor Grasshoppers maar daarna volgen 10 punten van onze kant. Daarna gaat het redelijk gelijk op en we gaan met 5 punten voorsprong de rust in. 

Tijdens de rust worden 2 belangrijke items besproken. Het zit erin vandaag, maar wel moeten we in de 1-1 defense meer verantwoordelijkheid nemen om onze eigen tegenstander af te stoppen. 

We stappen het veld weer op. Er zijn veel leuke aanvallende combinaties te zien en het valt op dat de meiden elkaar al goed vinden ondanks dat het pas de eerste wedstrijd van het seizoen is. Eind kwart 3: 39-53
Nu is het zaak om ons koppie erbij te houden....en helaas zit dat er nog niet in. We maken teveel fouten om de wedstrijd binnen te slepen. De voorsprong verdwijnt en in de eindfase trekken we helaas aan het kortste eind. Eindstand 68-63. Auw. Dat doet pijn.... 

We hebben vandaag, als coaches (maar ook de ouders blijkt uit de feedback) hele leuke combinaties gezien en bij vlagen prima spel. Het is belangrijk om daar op voort te werken en de aandachtspunten nemen we mee naar de trainingen. Head up en doooor... 

Tot volgende week allemaal! Zaterdag 23 september 16.00uur Eckart in Eindhoven, be there!

Bron: Almonte V18 Facebook

Winnen in Katwijk!

Wat zeggen amper drie weken voorbereiding over waar je staat in de uiteindelijke onder 20 eredivisie? Niets. Eén verrassende overwinning gisteravond in Katwijk (50-61) ook niet. Met slechts twee overblijvers van het U20-team van vorig jaar, is het koffiedik kijken waartoe het team van coaches Eelco Velthof en Myrthe Beld in staat is. Laat staan dat we weten hoe sterk de concurrentie is. Wat we wel weten, vanuit historisch besef, is dat winnen in Katwijk een zeldzaamheid is. En dus liep Anke Waaijer gister enigszins beduusd en tegelijkertijd ook zeer blij van het veld in Katwijk: "Ik heb hier volgens mij nog nooit gewonnen..."

Daar zag het in de beginfase overigens ook niet naar uit. Grasshoppers begon fel met veel druk, zoals we dat van ze kennen en de lange rit naar Katwijk was kennelijk nog niet goed verwerkt. Na 5 minuten staat het 9-0 voor de Kattekes. Na een eerste benut vrije worpje neemt Madee Sjoers, komend van de bank, dan het heeft in handen met 6 op rij. Het brengt Jolly Jumpers dichterbij naar 11-7 in de 7e minuut. Grasshoppers leidt echter met 15-10 na de eerste 10 minuten.

In het tweede kwart vecht Jolly Jumpers zich beetje bij beetje terug in de wedstrijd. Na 5 minuten staan de teams op gelijke hoogte na een score met bonus van Anke Waayer; 17-17. Opvallend is dat Jumpers in dit kwart tegen een vier- vijftal aanvallende persoonlijke fouten oploopt. Het foutenaantal van Anna Steggink, Noëlle Droste en Madee Sjoers loopt daardoor snel op. Grasshoppers benut het buitenkansje om aan te zetten en bij rust toch weer een behoorlijke voorsprong op het bord te zetten: 30-23.

Eelco en Myrthe benutten de pauze dan om de focus terug te krijgen naar daar waar het team goed in is en meer controle te krijgen over de wedstrijd, ondanks de chaos die Grasshoppers met haar "hoog-tempobasketball" creëert. Dat lukt. Direct na de pauze zet Jumpers een 0-9 run in waardoor voor het eerst een kleine voorsprong te noteren valt: 30-32. Grasshoppers naar de time out. Wat volgt is stuivertje wisselen qua score, na 7 minuten is het 37-38. Scores van Noëlle Droste en Anna Steggink tillen Jumpers naar 41-45 na het derde kwart.

Dit wordt wederom nagelbijten, zoveel is duidelijk,, zeker als Grasshoppers het laatste kwart opent met een drietje van Anouk Peeman. Monique Kraaijenoord brengt de thuisploeg zelfs weer even op voorsprong maar een onorthodoxe driepunter via het bord (who cares) van Madee Reinerink geeft Jumpers weer de lead. Met nog 3 minuten te gaan is 48-51 en wordt aan patiënten met hartfalen het advies gegeven de zaal te verlaten; de spanning is te snijden. Grasshoppers verhoogt de intensiteit in haar spel nog verder, maar daarmee kruipt er ook slordigheid met veel turnovers in de thuisploeg. De Tubbergse formatie profiteert dankbaar en sluipt weg naar 48-55 met nog 1:23 op de klok. Anouk Peeman mikt er nog twee vrije worpen in namens de thuisploeg, maar Jolly Jumpers maakt dan aan alle onzekerheid een eind met scores van Anke en Noëlle, die de laatste 4 minuten met het mes op de keel speelde i.v.m. foutenlast.

De vreugde is groot in het Tubbergse kamp; winnen in Katwijk is immers niet velen gegeven. Myrthe Beld zag de blijdschap van haar team met een glimlach op het gezicht aan: "We hebben het slimmer gespeeld in de tweede helft, met name op het eind. We hadden meer rust, wisten de meiden onder het bord beter te vinden. En als het daar gaat draaien, krijg je aan de buitenkant ook weer meer ruimte voor je schot. Dat pakte goed uit. Mooi dat we winnen, is toch ietsje anders terugrijden naar Tubbergen midden in de nacht."

Volgende week zondag wacht de eerste thuiswedstrijd tegen het Groningse HSVB. Om 14:15 uur in de Verdegaalhal, om precies te zijn. Bijgaand een archieffoto van een eerdere wedstrijd tegen Grasshoppers, met in de hoofdrol Estelle Droste, gister goed voor 8 punten.

Bron: Facebook Jolly Jumpers VU20 / Foto: Archief

BS Leiden V16 klaar voor de competitie

Het V16 team van BS Leiden, wat onder leiding staat van Wim Creyghton en Elles van Osnabrugge is helemaal klaar voor de competitie. Zij komen uit in de Vrouwen U16 2e Divisie. 

Het team bestaat uit de volgende meiden, van links naar rechts: Juliet Jansen, Sofie Klasema, Joni Kwakernaak, Laureen van Osnabrugge, Malia Kamperveen, Esmée Creyghton, Kim Schrama, Kate Doxey, Zahra van Klarenbosch, Blanca Blom en Eveline Smit

Barons V18: Verwachtingspatroon en realiteit
Na 4 trainingen met de complete groep, twee oefenwedstrijden dit weekend, 2 inderdaad. Op zaterdag tegen competitie genoot Shooters en zondag tegen Migliore uit Rijen een u22/20 team. 

Zaterdag: 

Shooters bleek een goed op elkaar ingespeelde ploeg met voldoende lengte , die al liet zien aan aantal jaar samen te spelen. Qua spelopvatting liggen ze dicht bij ons maar hun betere defense zorgde ervoor dat we aanvallend te veel onnodige pass fouten maakten die leiden tot intercepties. Dit leidde tot een groot aantal breaks en met het afronden daarvan had Shooters geen probleem. Waar we heb in de eerste helft nog een beetje konden bijhouden liep het verschil in de tweede helft gestaag verder op. 

Was dit gek…… Nee! Veel nieuwe speelsters zonder landelijke ervaring en ook niet gewend aan hogere handelingssnelheid en het spelen op een centercourt . Daarbij worden er zowel aanvallend als verdedigend andere zaken gevraagd dan voorgaande jaren….. iedereen snapt dat er nog werk verzet moet worden. Er waren ook verdedigend (we hadden in de setplay defense regelmatig goede stops) en aanvallend (minder gehaast dan in de eerste wedstrijd) een aantal lichtpuntjes te bewonderen. We verliezen de wedstrijd verdiend met een punt of 30 verschil.

Zondag:

De dag erna mogen we tegen Migliore. In de kleedkamer stil gestaan bij de dag ervoor. Is er teleurstelling. Ja. Het verwachtingspatroon van een aantal meiden lag hoger. Realiteit is dat deze landelijke divisie niet te vergelijken is met de afdeling. Meiden die bij hun club in de top staan moeten op dit niveau uiteindelijk naar een hoger individueel level. Dat zit er in, en aan de instelling en motivatie van de meiden ligt het niet. Ze beseffen dat ze hard moeten blijven werken en vooral veel uren op niveau gaan maken.
In deze wedstrijd kregen we aanmerkelijk meer ruimte dan zaterdag tegen Shooters. 

We kregen ruimte om onze mogelijkheden in de aanval te benutten maar kozen nog te vaak voor de eerste optie. Een open schot….met het even doorspelen van de aanval komen er ook andere opties en dat werd gaandeweg wel beter uitgevoerd. Verdedigend was de opdracht om de snelheid uit de bal te halen. Het afstoppen van hun dribbelvaardige en fysiek sterke guard leverde in de eerste helft nog wat problemen op. Te gemakkelijk werd het midden weggegeven en dan is het organiseren van de helpside te lastig. In de tweede helft ging deze uitvoering een stuk beter. Mooi dat de meiden dat oppikten want we kozen we bewust voor om tactisch niet iets anders te gaan doen maar doelbewust te blijven werken aan onze verdedigende spelopvatting. Het verschil bleef zo rond de 10 punten hangen en zo gaat deze wedstrijd dan ook verloren. 

Net als zaterdag kwam ook iedereen weer voldoende aan spelen toe en aanvallend werd er wederom wat gemakkelijker samen gespeeld dan een dag eerder. De meiden willen graag uitvoeren wat er gevraagd wordt. Worden er daarin fouten gemaakt dan worden die geaccepteerd. Dat hoort er nu éénmaal bij. Opleiden kost tijd. We staan aan het begin van de reis. 

We zijn blij dat zowel ouders als speelsters vol achter dit project staan. Blij dat er positief uit de regio is gereageerd en talentlicenties konden worden geregeld. Hopen dat we een bijdrage kunnen leveren aan talentontwikkeling en zouden graag zien dat er bij alle clubs een gezonde basis voor meiden basketbal is.

 Marieke van Schie en Katie Gout namens VU Amsterdam naar Xiamen China!

Marieke van Schie en Katie Gout reizen dinsdag 12 september af naar Xiamen in China om deel te nemen aan de finale van de World University League 3×3 basketball.
In China zullen zij samen met Charlotte van Kleef (Loon Lions) en Evi Dekker (CTO Amsterdam) de Vrije Universiteit Amsterdam vertegenwoordigen.

Aan het vrouwentoernooi zullen 16 Universiteiten deelnemen, verdeeld over 4 poules. Voor de Finals hebben de universiteiten zich moeten kwalificeren, eerst in eigen land en daarna per continent. De VU Amsterdam heeft een wildcard gekregen, vanwege het hoge 3×3 niveau in Nederland.

VU Amsterdam treft in poule B de Universiteiten uit Chili, Portugal en Canada. Afhankelijk van het resultaat zal het team van de VU doorstromen naar de kwartfinales.
Programma:
14 september VU Amsterdam – Universidade do Porto (Portugal)
15 september VU Amsterdam – Universidad Catolica (Chili)
15 september VU Amsterdam – University of Regina (Canada)

In andere poules zitten universiteitsteams uit China, Australië, Frankrijk, Hongarije, Oeganda, Argentinië, Japan, Nieuw-Zeeland, Taiwan, Oekraïne, Litouwen en Senegal.
Grote favoriet is het team van de Oekraïnse Universiteit Vasyl Stefanyc, waarin Darya Zavidna speelt. Zij werd met Oekraïne afgelopen zomer ten koste van Nederland nog winnaar van het brons op het WK 3×3.
Titelverdediger is Lithuanian Sports University. In de eigen poule van de VU is vooral de University of Regina een gevaarlijke tegenstander. Dit team werd vorig jaar nog tweede.

Wij wensen VU Amsterdam met Marieke en Katie heel veel succes toe in China!

Bron: www.grasshoppers.nl


Fotoserie Arie Kraak - Binnenland - OTB Titans

- klik op de foto voor het gehele album -


Koele kikker Julia Jorritsma: 'Ik dacht dat ik meer tijd had'

Dat Nederland in het 3x3 basketball een vooaanstaande positie inneemt, bleek afglopen weekend maar weer eens. Tijdens de FIBA 3x3 Europe Cup U18 in Hongarije veroverden onze nationale jeugdselecties liefst twee medailles. De mannen pakten het zilver, de vrouwen het brons. Alle reden om nog even terug te blikken en na te genieten met een paar hoofdrolspelers in Debrecen. Eerst maar eens de vrouwen. We belden met Orange Angel Julia Jorritsma en coach Jeanine Tjin-A-Sioe.

Julia Joritsma hoeft niet lang na te denken over de vraag hoe zij het EK heeft ervaren. "Super vet! Hiermee hebben we het Europees Kampioenschap vijf tegen vijf in de zaal, waar we met de U18-ploeg toch wel teleurstellend elfde werden, flink goed gemaakt. Onze doelstelling was vooraf om bij de topdrie te komen. Maar of dat dan lukt, moet je natuurlijk maar afwachten, want we hadden in de voorbereiding maar twee keer in de EK-samenstelling kunnen trainen. Geweldig als het dan brons wordt."

Vijf tegen vijf of 3x3, Joritsma vindt het allebei even leuk. Het grote verschi is volgens haar de vrijheid in het veld. "Vooraf bespreken we met Jeanine, onze coach, wel een tactisch plan, maar ze laat veel aan ons zelf over als we aan het spelen zijn. Ik vind dat heerlijk. Een ander goot verschil is de sfeer bij zo'n 3x3 toernooi. Bij een EK in de zaal ben je vooral met je eigen team bezig, maar in 3x3 trekt iedereen met elkaar op en is het veel meer een grote community."

Over haar buzzerbeater tegen Polen in de groepsfase, zegt Jorritsma: "Of ik een koele kikker ben? Dat weet ik niet hoor. Noor Driessen ging naar de ring en zag mij vrij staan. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik nog meer tijd had. Toen ik schoot zag ik vanuit mijn ooghoeken dat er nog maar een seconde was te spelen. Het voelde wel meteen goed toen de bal uit mijn handen vertrok."

Coach Jeanine Tjin-A-Sioe is trots op haar team. "Het was een nieuwe groep, waarvan Evelien Lutje Schipholt als enige nog niet op dit niveau 3x3 had gespeeld. Maar ze kennen elkaar natuurlijk uit de nationale selectie in de zaal. Toch is 3x3 een heel ander spelletje, fysieker, je moet het echt met z'n vieren doen. Als er even eentje niet thuis geeft, wordt het niets. Ze zijn in het toernooi gegroeid. Op de halve finale tegen Hongarije na hebben ze alle duels goed gespeeld. Hongarije trad aan in exact dezelfde samenstelling als bij het WK eerder dit jaar in China. Dat is een ingespeelde ploeg. En atletisch. Maar dat laatste kun je van ons ook zeggen. We hadden een goede balans met twee speelsters die van buiten konden spelen en twee binnenin met postmoves. Bij het WK kwamen we een punt tekort voor de knock-outfase, maar bij dit EK lukte het wel. Deze medaille is weer een mooie stap in onze 3x3 ontwikkeling. Het volgende doel is de Jeugd Olympische Spelen volgend jaar. Vier jaar geleden wonnen de meiden in China zilver. Het zou mooi zijn als we daar weer naar toe kunnen met een 3x3 team."

Bron: NBB / Foto: FIBA

Cornelia Fondren tweede aanwinst Lekdetec.nl

Bemmel - Naast Sarah Curran krijgt Lekdetec.nl aankomend seizoen een tweede Amerikaanse versterking, de 23-jarige Cornelia Fondren. De guard uit Memphis is afkomstig van Syracuse University (NCAA1).

Tijdens haar 4-jarige collegecarrière speelde Cornelia gemiddeld 22 minuten per wedstrijd. Een fysiek spelende guard die naast scoren en passen ook de nodige rebounds uit de lucht kan plukken. In haar senior year noteerde zij dan ook veelzijdige statistieken: 7.3 punten, 5.6 rebounds, 3.3 assists en 2.4 steals gemiddeld.

Hoofdcoach Gertjan van der Linden: ‘’We zijn erg blij met de komst van Cornelia. Een energieke guard die kan scoren, passen, rebounden en verdedigen. Daarnaast zijn haar leiderschapskwaliteiten, zeker op de guard positie, erg belangrijk voor ons team.’’

Ook Cornelia heten wij van harte welkom en wensen haar veel succes met deze mooie stap in haar profcarrière!

Voor highlights klik hier.

Richelle van der Keijl tekent haar eerste profcontract

Flash Agency new player Dutch Post Richelle van der Keijl (196cm) has signed for the coming season with the team of Dafni Agiou Dimitriou from Greece. Richelle has been a member of all National Teams of The Netherlands and is an active member of the Women's Team. 

She graduated from N.Mexico Lobos where she finished with14.1ppg, 10.3rpg, 2.0bpg, FGP: 58.9% and FT: 53.4%. Previous she has been playing for Wright State (NCAA Division 1) and CTO Amsterdam (Eredivisie). 

Flash Agency would like to welcome Richelle and wish her all the best with the team of Dafni Agiou Dimitriou.

Bron: flash-agency.net

Barons V18 oefenen tegen Attacus

Na een succesvol seizoen vorig jaar waren er nog maar weinig speelsters over. Pleun, Cecile en Michelle te oud. Tessa naar Binnenland u20 en Jamy naar CTO. Gaby was inmiddels zwaar geblesseerd geraakt. 

Naar aanleiding van een idee van Marcel Dubois zijn Marck Kasius en Jan Rikkers ingestapt en is er door de club veel werk verricht om de selectie vorm te geven.

Met succes, want naast de meiden die overbleven (Joska, Emie en Julie) kwamen Alyssa, Sophie, Sara, Thirza en Kim het team versterken. Allemaal van clubs uit de regio. Een aantal daarvan spelen met talent licenties. Uit de eigen opleiding van Barons sloot ook Alies nog aan. Naast de 9 vaste meiden zitten Eva, Jill, Lara, beide Tara’s en Marre in de trainingsgroep van VU18-1 en zal ook Gaby gaan aansluiten bij deze groep als zij volledig fit is. Per wedstrijd wordt gekeken wie van de meiden uit de trainingsgroep zal meegaan naar de wedstrijd.

De wedstrijd.
Jill wiens blessure opspeelde deze week was in burger mee om te kijken en Eva had aan de coaches gevraagd of ze erbij mocht zijn. Dat mocht zonder dat ze de garantie op speelminuten kreeg. Door de blessure van Alies en het feit dat Kim al in het derde kwart tegen haar 5e fout opliep werd haar initiatief beloond met een minuut of 12 speeltijd.
Met slechts twee serieuze training in de benen moesten de 10 meiden beginnen aan de wedstrijd. Gevolg was de meiden stijf van de zenuwen stonden. Er moest nog heel erg aan elkaar en de manier van spelen gewend worden en dat resulteerde in een 10-2 achterstand tegen de jonge fanatieke fitte en redelijk ingespeelde ploeg van Attacus. Veel van deze meiden hadden de hele zomer doorgetraind. We konden de bal niet stoppen en werden daardoor verslagen in de 1-1.

Na een time-out werd de schroom van afgegooid en gingen de meiden wat er gevraagd werd. Veel verdedigende druk zetten en passlijnen overspelen. We waren fysiek in het voordeel en daar gingen we ook gebruik van maken. We kregen zo grip op de tegenstander en domineerden verder dit eerste kwart, dat we met een 19-10 voorsprong afsloten. In de tweede periode kregen we enorm veel p’s tegen wat de tegenstander maar liefst 16 vrije worpen opleverde.

Opmerkelijk feit is dat wij in dit tweede kwart geen enkele vrije worp mochten nemen. Voldoende veldscores zorgden ervoor dat de rust bereikt werd met een 36-24 voorsprong. Verdedigend wederom een goed kwart waarin het harde werken beloond werd met veel sprongbal situaties die we zelf afdwongen.

In de rust nog wat aandacht besteed aan de team defense maar al snel in het derde kwart bleek dat we nog niet wedstrijd fit zijn. Attacus was fitter en alerter en had in een groot deel van het kwart de overhand en dat zag je terug in de scores. Attacus blijft gemakkelijk bij en het kwart eindigt in 21-21 Dat geeft al aan dat onze defense rammelde.

In het vierde kwart besloten om wat later onze defense op te pakken. De breakkansen die dat opleverden werden nu gewoon benut. We konden de wedstrijd gemakkelijk uitspelen en het kwart werd met 20-13 gewonnen, wat een 58-77 eindstand opleverde.

De kop is eraf en er is nog veel werk te verrichten. Van de week weer hard werken en komend weekend staan twee wedstrijden op het programma. Zaterdag om 19:00 uur thuis tegen Shooters en zondag wacht om 14:45 BV Migliore U22 in Rijen.

Loon Lions bij vlagen veelbelovend in oefenwedstrijd tegen Willebroek

In eerste oefenwedstrijd van het seizoen liet Loon Lions een prima indruk achter. De Lions wonnen niet alleen de wedstrijd van de Belgische eersteklasser, maar deden dat ook met enige overmacht.

En dat terwijl coach Harvey van Stein en zijn team pas een week aan het trainen zijn, terwijl Willebroek al langer bezig is en zelfs al enige oefenwedstrijden achter de rug heeft. Waarbij ook aangetekend mag worden dat de Belgische competitie toch nog wel een stukje hoger mag worden aangeschreven dan de Nederlandse.

Loon Lions speelde niet van begin tot eind een goede wedstrijd en soms het tegendeel daarvan. Maar bij vlagen ging de intensiteit omhoog en lieten de Landsmeerse vrouwen zien tot veel in staat te zijn.

Het was duidelijk dat de bank dit jaar diep is en coach Van Stein veel keuzemogelijkheden heeft, zeker als de geblesseerde José Verhulsdonck en Tessel van Dongen na de winterstop hun eerste minuten weer kunnen maken.

Dat was ook de conclusie van nieuwe oefenmeester zelf. “We staan nog aan het begin van onze opbouw. Een aantal meiden is deze zomer gewoon doorgegaan met de nationale teams, dus we moeten uitkijken voor overbelasting, maar we hebben goed en intensief getraind deze week.”

Van Stein oogde meer dan tevreden. “Ik zie veel potentieel, dat in deze wedstrijd zo nu en dan naar boven kwam. Zo’n oefenwedstrijd gebruik je natuurlijk om iedereen speeltijd te geven en te kijken welke line-ups het beste werken, maar je ziet al: als de verdedigende intensiteit er is, werkt het ook door in de aanval en zijn we tot mooie dingen in staat. Dat is iets om op voort te bouwen.”

Tegenover de afwezigheid van beide geblesseerden stond het debuut van Ella Bouman en Roos Hof. En natuurlijk de thuiskomst van veterane Nadine Boesaart, die de laatste twee jaar bij Dozy Den Helder doorbracht. De 36-jarige ex-international begint aan haar 22e seizoen in de eredivisie en maakte een fitte en gretige indruk.

Roos Hof (forward, 1.83 m) speelde vorig jaar in Duitsland bij de Krotdorf Kings. Ella Bouman (center, 1.88 m) speelde bij Amazone en trainde bij het CTO. Beiden lieten goede dingen zien. Hof eindigde met 11 punten en Bouman met 10.

Ander speelsters in de dubbele cijfers waren Tanya Bröring met 17 punten en Fieke Ligthart met 11. Kim Hartman eindigde met 9 punten.

Begrijpelijkerwijs hadden de Lions – met Boesaart en Hof in de basis – enige tijd nodig om op gang te komen. Na de eerste periode gaf het draagbare scorebord (het vaste scorebord wordt vervangen door een indrukwekkend nieuw exemplaar) een achterstand van 17-22 aan.

Willebroek was trefzeker en Loon Lions wist de basket nog niet goed te vinden. Dat gebeurde pas in de loop van het tweede kwart, toen de Landsmeersen een achterstand van 21-31 omzetten in een 43-34 voorsprong met rust. Een 22-3 run dus, met een barrage van driepunters uit handen van Roos Hof, Tanya Bröring, Charlotte van Kleef en Kim Hartman.

In de derde periode tilden de Lions de marge zelfs naar 20 punten, 56-36, maar lieten Willebroek daarna weer in de wedstrijd komen. Het Belgische team besloot het kwart met een 2-10 run, waardoor de Landsmeerse voorsprong verschraalde tot 12 punten, 58-46.

Dat ging nog even zo door in het laatste kwart, tot het verschil werd teruggebracht tot 68-62. Loon Lions hield het echter in de laatste minuten het hoofd koel en liet Willebroek niet verder nabij komen. Het resultaat was een 76-65 overwinning.

Klik hier voor het foto album.

Bron: www.loonlions.nl

Barons V18 stelt zich voor...


Aangezien de competitie bijna begint, wordt het eens tijd om de wedstrijd-selectie bekend te maken! We spelen dit jaar met heel wat nieuwe gezichten opnieuw in de tweede divisie.

Wedstrijd selectie: 
Julie Jespers
Alyssa van der Meer
Thirza Moviat
Joska Rikkers
Emie Stoopen
Sara Sonmez
Alies Verbraak
Kim Vos
Sophie de Vos
Gaby Ridder (komt hopelijk terug van een blessure) 

Ook spelen wij dit seizoen met een aantal bankspeelsters:
Jil Binnendijk
Tara Kop
Marre Rodenburg 
Eva de Roo
Lara Scheerhoorn 
Tara van der Vloet

Zij zullen onze selectie dit seizoen versterken!

Almonte V20 speelt nuttig duel tegen Royal Eagles

Vanavond in de prachtige speelhal van Royal Eagles tegen hun vu20 team gespeeld in een last minute ingelaste vriendschappelijke game tijdens ons trainingsweekend in Apeldoorn op de gastvrije en goed georganiseerde FSC Academie.

De voorlopige selectie met vijf nieuwkomers en nog geblesseerde meiden mochten na een zware vrijdagavond training en een training vanmiddag meteen aan de bak.

De start was sterk en we namen een vlotte voorsprong van 9 punten. Door het intensieve programma werd er veelvuldig gewisseld en was het nog wat zoeken naar elkaar. Logisch, tevens ging de vermoeidheid parten spelen. Maar liefst 29 keer verloren we de bal en was het schotpercentage laag. Ook drives kwamen nog niet uit en werden net gemist. De meiden van Royal Eagles roken hun kans en maakte uiteindelijk het verschil door het net wat beter te doen als ons. Ook zij zijn in een opbouw fase.

Conclusie: een interessante game met veel input voor verbeteringen!

Warm welkom voor Elena Tool bij Almonte. Ze speelde voor de eerste keer mee en deed dat alsof ze al jaren meedoet! Klasse, we zijn blij dat je erbij bent! 

Eindstand 57-43 voor Roayl Eagles

Puntenverdeling:
Famke 3, Anna 8, Tess 8, Anne 4, Bo 2, Naomi 8 en Tessa 10

Morgenochtend (zondag) om 08.30 uur nog trainen samen met u18 om weer een stapje te maken.

Bron: Almonte Facebook

Kwalificatieduels Amsterdam Angels voor FIBA EuroCup Women

De Amsterdam Angels beginnen maandag 4 september a.s. aan de voorbereiding op de kwalicatieduels voor de FIBA EuroCup Women. Op woensdag 20 en woensdag 27 september is Saint-Amand Hainaut Basket uit Frankrijk de tegenstander. De Angels spelen eerst uit en daarna thuis. Het duel op 27 september wordt gespeeld in Sporthallen Zuid en begint om 20.00 uur. Als de Angels deze kwalificatieronde doorkomen, plaatsen ze zich voor de groepsfase van de EuroCup.

De Amsterdam Angels bestaan uit internationals die actief zijn in de Nederlandse eredivisie, de Vrouwen Basketball League. Hoofdcoach Hakim Salem heeft de volgende speelsters geselecteerd: Tanya Bröring (Loon Lions), Zera Butter (CBV Binnenland), Marlou de Kleijn (KEUS/Royal Eagles), Noor Driessen (Solar systemen-Grasshoppers), Roos Hof (Loon Lions), Mia Hordijk (Solar systemen-Grasshoppers), Rowie Jongeling (Lekdetec.nl), Maaike Klein (Dozy BV Den Helder), Ilse Kuijt (Solar systemen-Grasshopeprs), Sonja Kuijt (Solar systemen-Grasshoppers), Marleen Peek (KEUS/Royal Eagles), Susanne Taal (CBV Binnenland), Ingrid van de Plas (Solar systemen -rasshoppers), Charlotte van Kleef (Loon Lions), Marieke van Schie (CTO Amsterdam Vrouwenbasketball), Janiek van Veen (Dozy BV Den Helder), Laura Westerik (KEUS/Royal Eagles) en Britt Zappeij (Dozy BV Den Helder).

De staf bestaat naast Salem uit de assistent-coaches Thijs Volmer en Daan de Heus, fysiotherapeute Sanne Smid en teammanager Patrick Kathmann.

Om nog meer ervaring op te doen in wedstrijden op topniveau zijn de Amsterdam Angels door de NBB ingeschreven voor deze Europese clubcompetitie. Coach Hakim Salem: "Het is belangrijk dat wij internationale ervaring opdoen. We gaan met de sterkst mogelijke opstelling proberen om de poulefase te bereiken. Het wordt lastig, maar we zullen alles op de vloer achter laten." 

De Amsterdam Angels komen maandag 4 september a.s. bij elkaar voor de eerste  van de gezamenlijke wekelijkse trainingen (van 19.00 t/m 21.00 uur) in de aanloop naar de eerste wedstrijd op 20 september.

Bron: NBB

OPROEP !! Senioren en U18/22 teams gezocht voor dit weekend!

Basketball Events Organisation (BEO) organiseert aankomend weekend het starttoernooi in Amersfoort. Dit toernooi is al jaren een groot succes. Wegens een enkele afzegging is men dringend op zoek naar vervangende teams.

Voor aankomende zaterdagmiddag is er nog een plek voor
DS-AFD1 en op de zondagmiddag is er een plek open voor VU18/22-DIV2.

Dit toernooi past perfect in de voorbereiding op het seizoen. Het is allemaal wat kort dag maar zeker de moeite om te gaan. Weet je een team of wil je je eigen team aanmelden, doe dit dan aan het volgende email adres:  d.marchal@kpnmail.nl


Sarah Curran versterkt Lekdetec.nl

Bemmel - Aankomend seizoen krijgt Lekdetec.nl versterking van de Amerikaanse Sarah Curran. De 22-jarige Forward speelde afgelopen seizoen voor Drexel University (NCAA1). Vanaf het begin van haar collegecarrière was Sarah een vaste waarde voor het team uit Philadelphia. Ze scoorde in haar laatste seizoen 16 punten per wedstrijd en pakte gemiddeld 4 rebounds. Daarbij is ze behoorlijk trefzeker achter de driepunterslijn (ruim 40%).

‘’Met Sarah halen we een veelzijdige en fysiek sterke speelster in huis die op verschillende posities uit de voeten kan. Bovendien brengt zij de nodige ervaring mee op collegeniveau, een mooie toevoeging voor dit jonge team,’’ aldus hoofdcoach Gertjan van der Linden. Wij heten Sarah van harte welkom en wensen haar veel succes met de eerste stap in haar profcarrière!

Voor informatie, statistieken en highlights, klik hier.

Bron: www.batouwebasketball.nl

NHD: Amerikaans duo geeft visitekaartje af bij BV Den Helder

Het nieuwe basketbalteam van Dozy BV Den Helder stelde zaterdagavond haar nieuwsgierige supporters niet teleur. De twee Amerikaanse aanwinsten - Kayla Bernsen (19 punten en 17 rebounds) en Gabriela Bronson (28 punten en 14 rebounds) - drukten meteen hun stempel op de wedstrijd tegen het Amerikaanse universiteitsteam van Seattle, die met 83-68 werd gewonnen.

Vanaf de sprongbal konden de Helderse supporters binnen vijf seconden al juichen, toen Britt Zappeij er een driepunter inschoot, maar vervolgens werd al snel duidelijk dat er nog geen ’automatismes’ in de ploeg zat. Het was veelvuldig zoeken naar de juiste oplossingen, zoals je kon verwachten van een eerste wedstrijd. Het eerste kwart werd afgesloten met een 16-14 stand.

Met acht punten op rij liet ’ Gaby’ Bronson zich zien, maar bij 24-24 waren de bezoekers weer terug in de wedstrijd. Twee rake driepunters van Janiek van Veen en nog eens vijf punten van Bronson brachten de ruststand op 37-33. Smetje was wel de foutenlast van Maaike Klein, Janiek van Veen en Kayla Bernsen, die allen al drie fouten achter hun naam hadden staan, terwijl de bank - waar Lynn Tamis omgekleed maar nog niet speelklaar zat - dit seizoen niet al te breed lijkt.

Toen Bernsen - die voor de rust al de nodige rebounds had gepakt - in de tweede helft wat meer door haar teamgenoten werd gevonden liep het verschil snel op: 54-40. Voor Seattle nog niet het sein om de handdoek in de ring te gooien, want via 58-50 aan het eind van het derde kwart werd het nog 64-60 voordat het echt over en uit was. Twee driepunters op rij van Maaike Klein brachten het verschil weer boven de tien punten (72-61) en was de wedstrijd gespeeld.

Coach Anna Vicenzetto gaf de jeugdspeelsters Leonie Plagmeijer en Anniek Verfaille nog een paar minuten speeltijd en toonde zich na afloop niet ontevreden. ,,Voor een eerste wedstrijd heb ik leuke dingen gezien, maar ook nog heel veel punten die verbeterd kunnen worden. Samen met Wanda (assistent. red) moeten we een keus gaan maken waar we deze week het eerst aan willen werken. We kunnen nog beter.’’ Voor Bronson, die af en toe naar lucht stond te happen, was de spanning groot geweest: ,, Ik heb de afgelopen nacht niet zoveel geslapen, omdat ik heel erg met deze wedstrijd bezig was. Zo’n eerste keer wil je toch wat laten zien en ik denk dat we dat aardig gedaan hebben.’’

Scores BV Den Helder: Bronson 28, Bernsen 19, Zappeij 19, Klein 8, Van Veen 6, Slim 3.

Bron: Noord-Hollands Dagblad, verslag Meindert van Veen. Foto: George Stoekenbroek


Fotoserie Geert Bekker Binnenland starttoernooi

Geert Bekker was gister aanwezig op het starttoernooi van CBV Binnenland. Hij maakte daar weer een mooie reportage van de U20 en U16 van Solar-systemen Grasshoppers. Klik op de foto om naar het album te gaan.

Enorm knappe prestatie Belgian Cats U16

Gisteravond stonden de Belgian Cats U16 in de finale van het Europees Kampioenschap, Divisie B. Promotie naar de A-divisie was reeds gelukt  en het was nu zaak om Europees Kampioen te worden. Het eveneens ongeslagen Denemarken was de tegenstander. Beide ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe in het eerste kwart en was het 13-13 na 10 minuten.

Pas in het tweede kwart kwamen de Deense meisjes goed in de wedstrijd en zette de Cats op een flinke 39-23 achterstand bij rust. In principe leek de finale gespeeld, helemaal toen het na 5 minuten in het derde kwart ineens 54-30 ! stond. Maar Sam van Buggenhout gaf het startsein voor een flinke inhaalrace. Een drietje, een gewone score en een vrijeworp bracht de stand naar 54-36. Nadat ook kwart 3 was gespeeld stond er al een iets comfortabele stand op het scorebord, 57-49.

De stand was inmiddels binnen de 10 punten dus dat geeft een team altijd de moed om er nog eens flink voor te gaan. Het was na 3 minuten 65-55 maar Emma Bell zorgde met 4 punten voor aansluiting. Maxuella Lisowa-Mbaka maakte er 67-64 en 67-66 van en het geloof bij de Cats was weer volledig terug. Het was opnieuw Lisowa-Mbaka die doeltreffend was en zorgde voor de 70-70 stand. De driepunter die Emma Bell scoorde voor 74-73 deed heel België op haar grondvesten trillen. Denemarken verkwanselde de bal en België kreeg nog een laatste kans maar door alle spanning werd de vrije lay-up gemist waardoor Denemarken zich Europees Kampioen mocht noemen.

Scores: Lisowa-Mbaka 22 punten en 11 rebounds, van Buggenhout 17, Emma Bell 10 punten.

De Cats hebben toch, ondanks de minimale nederlaag, een enorme prestatie neergezet. Het terugkomen van maarliefst 24 punten achter is zeer knap. Helaas mocht het niet zo zijn dat het goud mee naar België ging. Desalniettemin is de doelstelling met het promoveren naar de A-divisie bereikt en kunnen de Cats terugkijken op een zeer geslaagd Europees Kampioenschap al zal dat momenteel even niet zo voelen.

Maxuella Lisowa-Mbaka werd uitgeroepen tot MVP en had ook samen met Sam van Buggenhout een plek in het All*Star team, proficiat!

Foto: FIBA Europe

Amerikaanse meerwaarde in Den Helder (Noord-Hollands Dagblad)

Bron: www.nhd.nl

U16 Cats naar finale en A-divisie

Gisteravond speelden de U16 Cats van coach Jan Callewaert de halve finale tegen Griekenland. De Cats begonnen iets minder goed dan Griekenland maar na 5 minuten begon het beter te lopen en kwamen de Cats op voorsprong. Na het eerste kwart was het 23-19. Met de rust hadden de Cats al een klein gaatje geslagen, 40-33. 

In het derde kwart liepen de Cats uit de naar 13 punten (48-35) maar de Grieksen lieten het er niet bij zitten en vochten zich terug tot 50-47 en 55-52 aan het eind van het derde kwart. In het vierde kwart naderde Griekenland tot 1 punt maar Sam van Buggenhout gaf weer wat lucht door een driepunter er in te schieten. De Cats bleven de wedstrijd controleren en finishte met een mooie 70-63 overwinning. Niet alleen  de finale was bereikt maar ook promotie naar de A-divisie. Vanavond spelen de Cats om 21.00 uur de finale tegen het eveneens ongeslagen Denemarken. 

Sam van Buggenhout maakte 22 punten en Lisowa-Mbaka was goed voor 15 punten en 15 rebounds.

Foto: FIBA Europe


Opnieuw Nederlandse naar Herner

Der Herner TC setzt nächste Saison auf das Basketballtalent der Niederlande. Nach Karin Kuijt und den Bettonvil-Schwestern kommt mit der erst 22-jährigen Isabella Slim eine weitere Niederländerin ins Ruhrgebiet. Die in Amsterdam geborene Slim spielte die letzten Jahre für das Basketball-Team der Syracuse University auf der Forward-Position und freut sich darauf nach dem College-Abschluss in Herne ihre Profikarriere starten zu können.

Unter einem so erfolgreichen und erfahrenen Trainer wie Marek Piotrowski trainieren zu können, ist für sie einer der Schlüssel um eine bessere Spielerin zu werden. Die 1,82m große Slim ist eine äußerst facettenreiche Spielerin, die sich auf mehreren Positionen wohlfühlt und dadurch eine Menge Variabilität zum Herner Spiel beitragen kann. Nach ihren Stärken gefragt, hatte Slim folgendes zu sagen: „Ich bin eine Gefahr in der Offensive, weil ich gleichermaßen 3er werfen, zum Korb ziehen oder offene Mitspielerinnen finden kann. Außerdem bringe ich eine solide Defensive mit viel Intensität.“ Ihr Wert als Spielerin lässt sich auch daran bemessen, dass sie in einer starken NCAA Division, aus der zwei Spielerinnen sogar für die WNBA gedraftet wurden, immer in der Starting Five bei Syracuse war. Auch in der Zeit vor ihrem Studium in den USA wusste die Niederländerin zu überzeugen. 2013 wurde sie beim Winter Final Four der niederländischen Liga, in der sie für CTO Amsterdam auflief, zum MVP gewählt. In der gleichen Saison erreichte sie mit Amsterdam das Halbfinale des niederländischen Pokals. In der Nationalmannschaft spielt Slim seit der U16, wobei das Jahr 2012 besonders erfolgreich für sie war. Für ihre guten Leistungen bei der U17 WM in Amsterdam wurde sie im Rahmen der Eurobasket.com All-World Championships U17 Awards ins zweite Team gewählt. Den kritischen Übergang von der U17 zur U18 im selben Jahr meisterte sie bravourös und führte ihr Team bis ins Halbfinale der U18 Europameisterschaften in Bukarest, wo man gegen den späteren Turniersieger Frankreich ausschied.

Die deutsche Liga sieht Slim auf einem hohen Niveau mit vielen starken Gegnern, die für qualitativ hochwertige Spiele sorgen werden. Den Start in ihre erste Saison in Deutschland kann die Niederländerin kaum erwarten. „Ich bin wirklich gespannt die Saison zu beginnen und in dieser Liga anzutreten. Ich hoffe ich kann dazu beitragen, dass das Team eine gute Leistung bringt und es hoffentlich in die Playoffs schafft.“

Miriam Zumbusch, HTC

Bron: htc-bb.de

Stijgen de U16 Cats opnieuw naar de A-divisie?

Nadat de U16 Cats op het Europees Kampioenschap in Skopje door de groepsfase cruisden, kregen ze het een pak moeilijker in de kwartfinale. Onze meisjes wonnen met het kleinste verschil van Finland (65-64) en stoten door naar de halve finale. 

Een thriller vanaf minuut 1

Het werd een nek-aan-nek race van start tot finish tegen Finland, waarbij onze meisjes het grootste deel van de wedstrijd op kop lagen maar niet konden verhinderen dat de Finnen af en toe de leiding namen. Quarterstanden van 14-12, 13-14, 19-16 en 19-22 spreken boekdelen. 

De wedstrijd in de wedstrijd werd inside gevoerd: Maxuella Lisowa Mbaka aan Belgische zijde vs. Awak Kuier bij Finland. De statline van beide speelsters mag er zijn. Lisowa Mbaka eindigde met 36 (!) punten uit een 16 op 25, plukte 15 rebounds en nam 4 steals. Dergelijke stats leveren je een efficiëntie quotient op van 44. De Finse Kuier deed het niet veel minder goed: ze scoorde 25 punten (11/21), nam 12 rebounds, 2 steals en zette 4 blockshots. 

Sam Van Buggenhout was de enige Belgische speelster die nog in dubbele cijfers kon scoren.

Doelstelling: A-divisie

Dankzij de winst tegen Finland komen de U16 Cats nu op 1 winstpartij van de promotie naar de A-divisie. In de halve finale nemen ze het op tegen Griekenland, dat in de kwartfinale Bosnië en Herzegovina versloeg. De top 3 van het tornooi stijgt volgend jaar naar de A-divisie van het EK.

De andere halve finale wordt gespeeld tussen Oekraïne en Denemarken. 

De wedstrijd van de U16 Cats word vrijdag 25/8 om 21u00 gespeeld en is live te volgen via het YouTube-kanaal van FIBA

Bron: basketbal.vlaanderen

 

Crowdfunding Amazone Utrecht Basketbal

Amazone Utrecht Basketbal is een unieke basketbalvereniging die opgericht is om tegenwicht te geven aan de traditionele basketbalvereniging waar voornamelijk het belang van het heren basketball geldt. Het unieke is dat Amazone speciaal opgericht is voor vrouwen en door vrouwen. Cruciaal is dat Amazone de topsportende vrouw wil bijstaan in het combineren van topsport en werk. 

Amazone is binnen het Utrechtse damesbasketbal de plaats waar het toptalent van de regio een uitstekende opleiding kan genieten onder leiding van deskundige trainers. In een omgeving waar meisjes zich kunnen identificeren met vrouwelijke bestuursleden en vrouwelijk basketbal technisch kader is Amazone zich aan het voorbereiden op het seizoen 2017/2018. Wij nemen dan deel met een semi-professioneel damesteam aan de hoogste landelijke klasse in Nederland, de Eredivisie. 
Het team zal bestaan uit Utrechtse topspeelsters, jeugdspeelsters en internationaal gelouterde buitenlandse speelsters. Als locatie is sporthal Lunetten in de wijk Lunetten te Utrecht verkozen. Lunetten is een aantrekkelijke locatie met goede parkeerfaciliteiten en geschikt om de basketbalsport op het allerhoogste niveau te beoefenen.

Amazone wil teams formeren van sterke vrouwen die de passie voor basketbal combineren met zelfrespect, fungeren als rolmodel en in het bezit van een innerlijke drive om te slagen op school, op het basketbalveld en in het maatschappelijke leven.

Alle donaties om de dames van Amazone op het hoogste niveau te laten spelen zijn welkom.

- KLIK HIER OM TE DONEREN -

Bron: Facebook Amazone Utrecht Basketball


Janis Ndiba naar Sleza Wroclaw in Polen

(tekst vertaald vanuit het Pools)

Sleza Wroclaw heeft een nieuwe speelster aangetrokken, die in het seizoen 2017/2018 de kleuren van de Poolse kampioen zal vertegenwoordigen. Het is Janis Ndiba, een 20-jarige uit Holland.
Ndiba (183 cm lang) is een jonge basketbalspeelster, maar heeft al ervaring in internationale wedstrijden. Vorig seizoen was zij een Zweedse Lulea Basket-speler, speelde ze bij dit team in de EuroCup. In zes wedstrijden bracht ze 25 minuten op de vloer en scoorde ze ongeveer 10 punten per wedstrijd. Zij had iets betere statistieken in de Zweedse competitie, waar haar team de beste was, en won ze het nationale kampioenschap.

Ndiba is een sterke basketbalspeelster, die, zoals zij zegt, een fysieke speelster. Zij kan in posities drie en vier spelen. Zij is sterk met rebounds, en in de aanval heeft ze de mogelijkheid om een actie op verschillende manieren te beëindigen, ook kan ze een driepunter schieten.

De jonge speelster is de tweede Nederlandse, naast Kourtney Treffers. - Van Kourtney weet ik dat de Poolse competitie sterk is. We zullen ook spelen in de EuroCup, wat nog meer veeleisend is. Ik ben blij dat ik hier ben, "zei Ndiba.

Gedurende de zomer heeft ze deelgenomen aan het EK voor onder de 20 jaar in Portugal. Nederland eindigde 13e en Ndiba was een van de beste speelsters in het toernooi. Zij scoorde gemiddeld 16,4 punten. (Achtste plaats in de classificatie). De beste wedstrijd was in een ontmoeting met Turkije toen ze 27 punten scoorde. 

"Het was een goed toernooi, maar we hadden geen geluk. De groepsfase eindigden we als derde en toen kwamen we tegen Frankrijk. Dit land is altijd sterk en zo ook was het deze keer. We hebben verloren, en zij werden vierde in het kampioenschap, "zegt Ndiba.

"Ik ben blij dat we Janis erbij hebben." Dit is een andere versterking voor ons team. Ik hoop dat het zal bijdragen aan de goede prestaties van het team en we zullen allemaal blij met haar spel zijn - zei Katarzyna Ziobro-Franczak, voorzitter van Ślęza.

Ndiba vloog naar Wroclaw op zondagavond. Maandag was een medisch onderzoek, en op dinsdag zal de eerste training van het nieuwe team zijn.

Bron: Sleza Wroclaw

Uit de oude doos: 1988 interview Meindert van Veen

We vonden op internet weer een mooi stukje tv met Meindert van Veen. Hij werd gevolgd tijdens de wedstrijd BV Hoofddorp - HOI Den Helder in de FBK-hal te Hoofddorp.Belgium Cats U16 cruisen door het EK

Onze U16 Belgian Cats zijn vorige donderdag gestart aan hun EK in de B-divisie. Na drie wedstrijden in de poulefase wonnen ze elke wedstrijd met meer dan 20 punten verschil. De U16 Lions verloren in de kwartfinale tegen Nederland en eindigen 6e op het EK. 

De U16 Cats, gecoacht door Jan Callewaert en bijgestaan door Philip Wolk, openden hun EK in Skopje met een wedstrijd tegen Moldaviëeen land met iets meer dan 3 miljoen inwoners. In de eerste quarter werd duidelijk dat België duidelijk een pak sterker was dan de Moldavische meisjes, waardoor de stand na quarter 1 op 33-10 kwam te staan. Wat na de openingsquarter volgde, had niemand durven denken. De Moldavische meisjes kwamen er totaal niet meer uit en konden amper nog 3 (!!!!) punten scoren in de rest van de wedstrijd. België won de volgende quarters respectievelijk met 34-2, 33-0 en 32-1... waardoor de wedstrijd uiteindelijk eindigde op 132-13. Een nooit geziene openingszege voor de U16 Cats. Opmerkelijke statistiek: de Moldavische meisjes leden 80 balverliezen in de gehele wedstrijd. 

Sam Van Buggenhout: 21 PTS 8 REB 6 STL / Emma Bell: 26 PTS 5 REB / Emma Van Thuyne: 8 PTS 10 AST 5 STL

In de tweede partij kregen de troepen van coach Callewaert een iets betere tegenstander voorgeschoteld, namelijk Oekraïne. in een gelijkopgaand eerste quarter, kon Oekraïne voor het eerst rusten met een kleine voorsprong in een aanvallende pot basket: 25-26. Nadien namen onze meisjes beetje bij beetje over, om vooral in het derde quarter keihard toe te slaan: 27-13. In de slotperiode consolideerde België de voorsprong, maar de tweede volle buit was in ek geval binnen: 94-72. Uitblinkster was Maxuella Lisowamet 30 punten en 15 rebounds.

Sam Van Buggenhout: 30 PTS 6 3PM / Maxuella Lisowa: 30 PTS 15 REB 4 AST / Emma Bell: 19 PTS 8 REB 4 AST

De derde poulewedstrijd werd afgewerkt tegen Ierland. Na 20 minuten snel en intensief basketbal was alweer duidelijk dat België zich aan weinig tegenstand moest verwachten tegen de Ieren. Aan de rust had de ploeg van coach Callewaert een zeer comfortabele 47-16 voorsprong bijeen gespeeld. In de tweede helft bleven de Belgische meisjes controleren om uiteidenlijk op 82-36 af te tikken. Na drie wedstrijden zit Sam Van Buggenhout aan een gemiddelde van 24.3 punten per wedstrijd, waarmee ze voorlopig gedeeld topschutter van dit EK is. 

Sam Van Buggenhout: 22 PTS / Emma Bell: 12 PTS 7 REB / Maxuella Lisowa: 11 PTS 13 REB 3 AST

In de volgende poulewedstrijd nemen de U16 Cats het op tegen Slovenië. De wedstrijd kan hieronder live gevolgd worden, vanaf 21u00.

Bron: basketbal.vlaanderen


Afzien op Helders strand voor basketbalsters

Artikel Noord-Hollands Dagblad
De voorbereiding op het basketbalseizoen is begonnen voor de speelsters van Dozy BV Den Helder met een trainingsweekeinde. Ochtendsessie op het Helderse strand, 's middags in sporthal Sportlaan, gezamenlijke maaltijd voor de teambuilding. De Vrouwen Basketball League start op 30 september.
Zaterdagmorgen 10.00 uur. Parkeerplaats Duinoord: Dertien speelsters, inclusief vijf van U20, melden zich bij de technische staf; hoofdcoach Anna Vicenzetto, assistent Wanda van der Pluym, John van Rootselaar (coach U20) en assistent Laura Kooy. In looppas naar de strandopgang, rekken en strekken bij de fietsenstalling.
Onder een Hollandse wolkenlucht stuwt een fikse bries witgekuifde golven naar het verlaten strand. Voor strandpaviljoen Beachclub Citadel wordt begonnen aan een tempoloop naar de volgende pier en terug. Niet iedereen kan het bijhouden en dat wordt bijkomen met de handen op de knieën. Vervolgens kracht- en lenigheidsoefeningen, gedisciplineerd uitgevoerd in een kring op het harde zand, terwijl een andere groep van twintig joggers, in soorten en maten, langs sjokt.
Sprinten
Om kwart voor elf de volgende loopoefening. Achter elkaar in rustig tempo naar de volgende pier, waarbij de laatste steeds naar de kop van het pelotonnetje moet sprinten. Valt niet mee, op de terugweg wordt bij een aantal de scherpte wat minder. Niet bij teamcaptain Maaike Klein en de Amerikaanse nieuwelingen Kayla Bernsen en Gaby Bronson.
Opnieuw in kringopstelling worden nu andere spiergroepen belast. Opdrukken, sit-ups, knieheffen, hielen tegen zitvlak. De serie wordt afgesloten met een samengestelde oefening, beginnen met een opsprong en door naar ligsteun waarbij de coördinatie zichtbaar minder wordt. Om kwart over elf vindt Vicenzetto het genoeg voor een eerste sessie en keert de groep in rustig tempo terug naar de parkeerplaats. Om half drie worden de speelsters weer in sporthal Sportlaan verwacht.
Wedstrijdvormen
Dat wordt een pittige training met diverse wedstrijdvormen. Aanval en verdediging om punten in een behoorlijk tempo. De staf zit er bovenop met vooral indivuele tactische aanwijzingen en het enthousiasme spat er af nu de speelsters weer lekker met de bal in de weer mogen. Ze peppen elkaar op bij gelukte acties maar ook bij missers. ,,My fault'', mimet Bronson bij een mislukte pass en dan is er even dat contact met de hand met haar nieuwbakken medespeelsters.
Vandaag is ook de eerste kennismaking voor de Amerikanen met de club en teamgenoten, eerder zijn er al gesprekken geweest met de hoofdcoach, met name over hun rol in het team. En dus zijn ze actief, ook in de coaching van de anderen, De namen zijn nog een probleem maar ook daar wordt aan gewerkt. Van Rootselaar houdt de scores bij, de verliezers moeten vijf sit-ups doen voor straf. Voor set-plays, tactische aanvalopzetjes, daarvoor is het nog te vroeg. Het gaat vandaag, op zo'n eerste baltraining, vooral over het gevoel terugkrijgen voor het spel en elkaar.
Na anderhalf uur is er voldoening. Het seizoen is nu echt is begonnen en we gaan de komende zes weken met een vernieuwde selectie serieus werken aan een goed seizoen. Met zaterdag al de eerste oefenwedstrijd in sporthal Sportlaan.

Bron: www.nhd.nl

BBC Jeugd Gentson Teambuilding Dames A 2017 2018

 

We gaan het nieuwe seizoen proberen ook het vrouwen- en meiden basketball te volgen bij onze Vlaamse zuiderburen. BBC Jeugd Gentson speelt in de Vrouwen Eredivisie van België. Zij zijn inmiddels met de eerste trainingen begonnen en hebben een leuke video gemaakt van de teambuilding. Het zou leuk zijn als meer teams een kort filmpje maken van hun pre-season. Alle niveau's zijn welkom! info@ladylegends.nl

Duke Takes Down Netherlands, 84-66, in Rome, Italy (+Video)

Video Duke - Orange Angels

DURHAM, N.C.— The Duke women’s basketball team opened its tour of Italy with its first of three contests Wednesday evening at Pala Fonte Roma in Rome, Italy. The Blue Devils used a stellar first half to take down the Netherlands National Team, 84-66.

Behind 49 points and 54.5 percent shooting in the first half, Duke built a 49-31 lead at the end of 20 minutes. Redshirt senior Lexie Brown collected 13 first half points, while Leaonna Odom and Mikayla Boykin each came off the bench to provide nine and eight points, respectively.

Netherlands came out in the third period and outscored Duke, 22-18, to cut the Blue Devil lead to 67-53. With a three-pointer and a jumper to start the fourth quarter, Netherlands trimmed the Duke lead to 67-61 with eight minutes remaining. The Blue Devils then went on a 9-2 run to take back control of the game and Netherlands would not get closer than 10 the rest of the contest.

For the game, Brown led the way for Duke with a team-high 16 points to go along with six rebounds, five assists and one steal. Fellow redshirt senior Rebecca Greenwell added 15 points, seven rebounds and four assists.

Duke finished the contest hitting 46.9 percent from the field, while holding Netherlands to 37.9 percent.

Other double-digit scorers for the Blue Devils were Boykin (12) and Odom (12). After missing nearly a year and a half with a hip injury, redshirt sophomore Haley Gorecki started the game and finished with seven points, five rebounds and three assists. Senior Erin Mathias collected eight points, six rebounds and two blocked shots as well. As a team, Duke hit 7-of-14 three-pointers as Brown hit three, Greenwell two and Boykin two.

Netherlands was led by Karin Kuijt with a game-high 23 points.

The Blue Devils will next go up against the Italian All-Stars Saturday, Aug. 19 in Florence, Italy.

Bron: GoDuke.com

Sterk deelnemersveld X-mas tournament Kortrijk

Al jaren lang wordt eind december het X-mas tournament georganiseerd in Kortrijk, België. Het deelnemersveld lijkt met het jaar sterker te worden. Afgelopen seizoen stonden de Orange Angels bij de U19 in de finale tegen het team van BV Katwijk, welke werd gewonnen door de Orange Angels. Volgens de website van het X-mas tournament is er bij U19 nog 1 plek open, bij U17 nog 2 en bij de U14 nog 6 open plekken.

Met name de U17 poule lijkt erg interessant met teams uit Rusland, Israel, Servie, Frankrijk, België en Nederland.

Mocht er nog interesse zijn in deelname, surf even naar de website van het X-mas tournament en informeer of er nog mogelijkheden zijn.

U19:

U17:

U14:

Israel Basket Academy (Israel)

SBC Gloria Moskou (Russia)

Kortrijk Basketball Academy (Bel)

Meyrin Basket (Zwitserland)

BS Nevskaya St. Petersburg (Russia)

Limburg United (Bel)

Orange Angels (Ned)

Israel Basketball Academy (Israel)

Crack Blue Cats Ypres (Bel)

Almonte Eindhoven (Ned)

K-BT Kortrijk (Bel)

Balfius Namur Capitale (Bel)

K-BT Kortrijk (Bel)

Blue Cats Ypres (Bel)

BBC Sint Katelijne Waver (Bel)

Limburg United (Bel)

Belgrade Basketball Association (Serbia)

Castors Braine (Bel)

Crack Blue Cats Ypres (Bel)

Limburg United (Bel)


Belfius Namur Capitale (Bel)

BBC Sint Katelijne Waver (Bel)


BBC Sint Katelijne Waver (Bel)

Belfius Namur Capitale (Bel)


BV Katwijk (Ned)

EBMC Blegny (Bel)


Castors Braine (Bel)

DMBC Dunkerque (France)BV Katwijk (Ned)COB Calais (France)Castors Braine (Bel)


 

De Orange Angels VU15 hebben nuttige oefenstage in Vejen

De  North Sea Developement Basketball Cup is een toernooi wat een jaarlijkse traditie en samenwerking is tussen Denemarken, Zweden, Duitsland en Nederland. Het vierlandentoernooi en werd dit jaar voor het eerst in Vejen, Denemarken gespeeld. Aan niets ontbrak het. Doel van het toernooi is jongens en meiden die volgend jaar mogelijk een Europees kampioenschap spelen, al wat internationale ervaring op te laten doen. 

Uitslagen:

Denemarken-Nederland 66-44 (kwartstanden 15-13;1807;14-16;19-11)

Zweden-Nederland 72-41 (kwartstanden 25-8;13-16;23-8;11-9)

Nederland-Duitsland 70-51 (kwartstanden 13-15;14-18;12-29;12-17)

Bondscoach Yvonne Lansink Rotgerink zei het volgende over de wedstrijden: "Aan de uitslagen is het te zien dat de Orange Angels Vu15 het zwaar hadden dit weekend. Het gevoel is echter ten dele anders, ja het resultaat is teleurstellend echter we weten nu ook echt precies waar we aan moeten gaan werken. Alle wedstrijden terugkijkend kunnen we constateren dat onze tegenstanders onze turnovers genadeloos afstraften. We zijn nog niet in staat om 40 minuten lang het tempo te spelen van onze tegenstanders. Elke wedstrijd kende een minder kwart, waardoor we tegen een ruime achterstand aankeken, die dan te groot was om goed te maken. De meiden hadden moeite om vrijuit te spelen, terwijl ze absoluut het talent hebben om goed te basketballen. Onder hoge druk spelen op internationaal niveau is toch anders dan de Nederlands competitie waarin het tempo beduidend lager ligt. Hier heb je geen tijd om na te denken als een schot mis gaat of er een steal op je gemaakt wordt. Onmiddellijk schakelen naar de verdediging of aanval zal veel sneller moeten. 

In onze laatste wedstrijd tegen Duitsland spelen we onze beste eerste helft van het toernooi. Hard werkend en goed georganiseerd in de aanval bracht ons in de kleedkamer slechts met een kleine achterstand van 27-33. In het derde kwart klopte vervolgens onze communicatie in de defense niet met als gevolg een 10-0 run van Duitsland en dat is voor de uitslag van de wedstrijd dan het breekpunt. Maar ook deze jonge lichting Orange Angels is uit het juiste hout gesneden. Met wat aanpassingen, met meer lef en tempo en aanval voor aanval en verdediging voor verdediging spelend, spelen ze in de laatste 8 minuten van het vierde kwart weer gelijk op met Duitsland. 

De meeste meiden gaan het komende jaar meer trainen bij de verschillende clubs, CTO of andere academies. Met de internationale ervaring van het toernooi in Kopenhagen en in Vejen, de aandacht die de staf heeft gegeven op taktisch en mentaal gebied, de ondersteuning van Sharon Beld en Karen Heinen om de centers extra te trainen, staat deze groep aan het begin van een mooie toekomst!

België verovert Europese titel op EK basketbal U18

De Belgische basketbalmeisjes hebben zondagavond in het Hongaarse Sopron de Europese titel voor speelsters onder achttien jaar veroverd. In de finale toonde België zich dankzij een uitmuntend tweede kwart met 53-55 (rust: 16-33) sterker dan Servië.

De meisjes van bondscoach Arvid Diels startten uitstekend aan de wedstrijd. Marie Vervaet zette de Servische meisjes met drie driepunters op een rij meteen onder druk, Servië klom aan het einde van het eerste quarter wel nog op voorsprong (13-11). In het tweede kwart duwden de Belgen het gaspedaal stevig in. 

Dankzij sterk defensief werk kregen de Servische speelsters amper open kansen. Aan de overzijde ging het leer wel vlot door het net: 16-33 aan de rust dankzij een geweldig tweede kwart (3-22). Na de rust knokte Servië zich opnieuw in de wedstrijd, waardoor de kloof voor de start van het slotkwart nog slechts acht punten bedroeg. Met nog een minuut op de klok nam Servië de leiding over (53-50), maar onder impuls van Billie Massey, die voor BBC Sint Katelijne Waver speelt, veroverden de Belgian Cats alsnog de gouden medaille.

Billie Massey, die tot Most Valuable Player (MVP) van het toernooi werd gekozen, scoorde 15 punten en plukte 13 rebounds. Vervaet was met zestien punten de beste Belgische schutter.

Bondscoach Arvid Diels bezorgde België de vijfde medaille ooit op een EK basketbal bij de jeugd. Alle medailles werden behaald door een meisjesploeg. In juni van dit jaar zorgden de Belgian Cats met een derde plaats in Praag voor het eerste Belgische eremetaal op een Europees kampioenschap bij de elite.

Bron: nieuwsblad.be


UCONN defeats Dutch National Team in Rome

ROME – The UConn women’s basketball team enjoyed another busy day in Rome on Monday, touring the Vatican Museum, St. Peter’s Basilica and the barracks of the Swiss Guard, before defeating the Dutch National Team by a 68-52 count in an exhibition contest. 

Napheesa Collier led the way with 16 points, 11 rebounds and four assists while Gabby Williams added 15 points on 7-11 shooting.  Azurá Stevens scored 11 points and grabbed seven rebounds as she joined Williams, Molly Bent, Katie Lou Samuelson and Crystal Dangerfield in the starting lineup. 

UConn struggled early in its first game since March and led by just three points, 31-28 at halftime.  The Huskies turned it over 12 times in the first half but regrouped and committed five turnovers in the second stanza, pulling away and outscoring the Netherlands 22-9 in the third quarter.

Be sure to check out the photo gallery by clicking the link above for some pictures of our trip to Vatican City and of the game.  We would also like to extend a special thank you to the Swiss Guard for allowing us to access to their home and providing a fantastic behind-the-scenes tour. 

UConn will square-off against the Dutch National Team, same time and place tomorrow.

Bron: UCONN


Elfde plaats voor Orange Angels VU18 op EK-B

“Je wil altijd veel liever afsluiten met een overwinning dan met een nederlaag”, zei bondscoach Molly McDowell. “Dus dat is mooi, maar we hebben het doel dat we vooraf hadden niet gehaald en dat voelt niet fijn. Het was niet de bedoeling om de wedstrijd om de elfde en twaalfde plaats te spelen, maar we hebben de dames er wel op gehamerd dat we vandaag alles moesten geven. Je speelt wel met de naam van je land op je shirt. Dat hebben ze goed gedaan en daar ben ik wel blij mee.”

Uiteindelijk kwam er een ruime overwinning op het bord, maar zo makkelijk had VU18 het helemaal niet met Slowakije. Zowel het eerste als het tweede kwart werd met 16-15 gewonnen, wat resulteerde in een 32-30 ruststand. “De eerste helft hadden we het moeilijk”, zag McDowell. “De tweede deden we het beter.”

In het derde kwart (24-8) raasden de Angels over Slowakije heen en ook in het slotkwart werd nog één keer eruit geperst wat erin zat. Met name Evelien Lutje Schipholt was met 26 punten (en 7 rebounds) goed op dreef. McDowell: “Ze was verreweg de beste speelster op het veld, dat was leuk om te zien. De tweede helft was sowieso goed. Meer to the point en met een plan. We speelden meer inside en creëerden veel easy baskets en vrije worpen. Afsluiten met een goed gevoel was het minste wat we konden doen, ik ben blij dat dat gelukt is.”

Bron: NBB / Foto: FIBA Europe

Orange Angels VU18 verliezen in middenstuk tegen Finland

De Orange Angels VU18 leden vandaag tegen Finland een afgetekende nederlaag: 69-50. Door het verlies spelen de Angels zondag tegen Slowakije voor de 11e en 12e plaats van het EK in de B-divisie.

Waar de Angels het eerste kwart nog eindigden met negen punten voorsprong (10-19), ging het in het middenstuk helemaal fout. Het tweede kwart werd verloren met 19-9 (score 29-28) en het derde zelfs met 25-8 (score 54-36). Er zat geen comeback meer in het vat en met een 15-14 laatste kwart was het scorebord onverbiddelijk: 69-50.

Bondscoach Molly McDowell stelde dat het simpelweg niet lukte om onder de Finse pressing uit te komen. “Zij maakten het ons vandaag zo moeilijk. Echt in alles hadden we het lastig. Eigenlijk zou iedereen in Nederland deze wedstrijd moeten kijken om ervan te leren.” Met verschillende time-outs probeerden McDowell nog openingen in de aanval te zoeken, maar het mocht niet baten. McDowell: “Je probeert van alles, maar we kwamen er niet onderuit. Op het moment dat er dan nog een paar scheidsrechterlijke beslissingen en andere dingen tegenzitten, is de wedstrijd gespeeld.”  

Zo’n moment was bijvoorbeeld bij de spelhervatting na de timeout bij een 37-28 stand. Nederland krijgt twee strafworpen, maar mist. De Finse aanval daarop wordt afgesloten met een driepunter. Pas op 4:17 in het derde kwart wist Nederland zijn eerste punt weer te scoren. Maar toen was het al 47-30, na een Finse scorereeks van 16 tegen 0.

Nu wacht enkel nog de wedstrijd van morgen om 17:00 uur tegen Slowakije voor de 11e en 12e plaats. McDowel: “Iedereen is nu heel teleurgesteld, maar we moeten er morgen nog maar iets positief zien uit te halen.”

Bron: NBB / Foto: FIBA Europe

Orange Angels oefenen tegen Amerikaanse universiteiten

Na het drielandentoernooi in eigen land, reizen de Orange Angels deze week af naar Rome waar zij drie oefenduels spelen tegen twee topteams uit het Amerikaanse college basketball. 

De zomerperiode staat voor de Orange Angels in het teken van de voorbereiding op de EK kwalificatiewedstrijden later dit jaar. Eerder deze maand werd er in eigen land al geoefend tegen toplanden Duitsland en Senegal. Aankomende week reizen de angels af naar Rome waar zij het opnemen tegen twee topteams uit het Amerikaanse College basketball. "Dit is weer een enorm leerzame ervaring voor onze jonge ploeg" vertelt bondscoach Hakim Salem. 

Hakim Salem neemt de volgende speelsters mee op de oefentrip naar Rome: Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Janis Ndiba. Isabella Slim, Karin Kuijt, Jacobine Klerx, Janiek van Veen, Tanya Bröring, Kourtney Treffers, Richelle van der Keijl, Rowie Jongeling, Zera Butter en Roos Hof. 

De angels spelen de volgende wedstrijden:

  • Maandag 14-08 om 19:30 uur tegen UCONN
  • Dinsdag 15-08 om 19:30 uur tegen UCONN
  • Woensdag 16-08 om 19:30 uur tegen Duke

Bron: NBB / Foto: Robbert Slim

Handhaving in A-divisie Orange Angels U16 - Foto: FIBA Europe

Orange Angels U16 handhaven zich in A-divisie!

Vandaag was de laatste wedstrijd voor de Orange Angels U16 op het EK. Er moest gewonnen worden tegen Litouwen om in ieder geval in de A-divisie te blijven. Litouwen was sowieso al verzekerd van een plek in de A-poule aangezien zij komend seizoen het EK organiseren. 

Nederland startte met het vaste vijftal; Sant, Blagrove, Huijbens, Hayford en Van la Parra. De eerste aanval van Litouwen met een pick and roll en kick-out is meteen 3 punten waard. Litouwen staat in een zone en Nederland heeft even moeite de openingen te vinden. Maud Huijbens maakte de eerste score voor Nederland vanuit een rebound na een mooie back door van Emy Hayford. De kansen liggen continu onderin bij de grote meiden. Lotte Sant maakt er met een hele verre driepunter 10-11 van en daarna ook nog eens 13-15. Vita Stam staat na een uitstekende aanval helemaal open onder het bord en maakt 15-15. Helaas maakt Litouwen in de buzzer nog een drietje, 16-20.

Sinickaite kan een hoop easy baskets maken in het tweede kwart en staat al snel op 9 punten. Nederland creëert wel kansen alleen het finishen blijft een probleem bij de bigs. Lotte Sant maakt er met een drietje weer 21-24 van. Uiteindelijk is de ruststand 29-31.

Litouwen geeft in het derde kwart enorm veel druk en zet Nederland met de rug tegen de muur, 31-39 na 3 minuten en een time-out voor coach Hirman. Nog steeds blijft het inside scoren moeilijk. Eindelijk eentje van dichtbij door Jade Blagrove en nadat Chermensa van la Parra een stel pakt kan Hayford de lay-up maken, time-out Litouwen en en 37-39 na 6 minuten. Dan is het Van Zeijl-time geworden. Eerst gooit ze er een drietje in voor 40-41. Jade Blagrove maakt 42-41 en weer Van Zeijl maakt er 44-44 van wat tevens de tussenstand was na het derde kwart.

De Van Zeijl-time was nog niet afgelopen. Na goed vrij te zijn gespeeld mikte ze er weer een drietje in, 47-45 om vervolgens er nog een drietje in te gooien, 50-45. Bij Litouwen werden ze helemaal gek. Na de time-out was het Van la Parra die er vijf op rij maakte en daar was weer Van Zeijl met een drietje, 58-46. Wie dacht dat het daar ophield kwam bedrogen uit want opnieuw sloeg ze toe, 61-48. Hiermee was de wedstrijd gespeeld en kon Litouwen het tij niet meer keren. Nederland won knap met 67-59 en blijft door deze overwinning in de A-divisie.

Cijfers: Maaike van Zeijl 21 (5x3), Emy Hayford 15, Lotte Sant 9 (3x3) punten. Jade Blagrove pakte maarliefst 17 rebounds.

Foto: FIBA Europe

Orange Angels VU18 - Foto: FIBA Europe

Orange Angels VU18 bij eerste twaalf met winst op Oekraïne

Door te winnen van Oekraïne met 64-52 hebben de Orange Angels VU18 zich gekwalificeerd voor de strijd om de 9e tot 12e plek op het EK in de B-divisie. De eerstvolgende tegenstander is Finland dat wist te winnen van Oostenrijk met 46-74.

Bondscoach Molly McDowell zag een goede wedstrijd die moeizaam op gang kwam. “In het begin vielen bij ons de schoten niet. Het schotpercentage was bij de start zo’n 21%, waardoor het wat nerveus was.” Het eerste kwart eindigde dan ook in 7-11, waarbij Oekraïne er zes vanaf de vrije worplijn inlegde. In het tweede kwart bereikten de Oekraïners hun biggest lead bij 9-19, maar won Oranje uiteindelijk wel het kwart met 14-13, ruststand 21-24.

Na rust begonnen de scores te vallen en liepen de Angels uit naar 40-32. In de laatste minuut van het derde kwart scoorden Oekraïne echter twee driepunters, waardoor het met 40-38 een spannend slot beloofde te worden. Die belofte werd gelukkig niet ingelost omdat Nederland steeds beter de vrije man onder de basket vond. Met een 24-14 kwartscore werd Oekraïne aan de kant gezet. McDowell: “Oekraïne ging richting het eind meer in de zone spelen en daar maakten wij goed gebruik van. Met vertrouwen hebben we de wedstrijd goed uitgespeeld.”

Zaterdag om 21:30 uur wacht Finland als tegenstander. “Een heel fitte, snelle en slimme ploeg”, aldus McDowell. “We gaan met de videoanalyses aan de slag en zullen ervoor zorgen dat we er weer staan. Want dat we aan de bak moeten, is zeker.”

Bron: NBB / Foto: FIBA Europe

Emy Hayford - Foto: FIBA Europe

Orange Angels U16 knokken zich goed terug maar verliezen na verlenging

Vanmiddag speelden de U16 Orange Angels op het EK tegen Turkije. Er werd gestreden om zo hoog mogelijk te eindigen en dat is maximaal een 9e plaats. De Orange Angels verloren na verlenging met 66-74 en gaan nu spelen om plek 13 tm 16.

Nederland begon niet goed aan de wedstrijd. Jade Blagrove maakte na 4 minuten spelen pas het eerste punt, 1-6. De scores waren duur en na het eerste kwart was het 8-22.

Nederland kwam in het tweede kwart beter in de wedstrijd. Maaike van Zeijl liet een aantal goede scores noteren en Nederland zorgde ervoor dat Turkije niet verder uitliep. Nederland won het tweede kwart met 16-14 zodat het 24-36 met rust was.

Het derde kwart werd er niet scherp begonnen en na 1,5 minuut stond het ineens 26-44, tijd voor een time-out. De Orange Angels kwamen regelmatig op de vrijeworplijn en zo konden ze nog in het spoor van Turkije blijven, 38-54 eind 3e kwart.

Turkije liep uit naar een maximale voorsprong van 17 punten, 39-56. Twee driepunters van Maaike van Zeijl gaf de Orange Angels weer vertrouwen en werden de schouders eronder gezet. Jammer dat Van Zeijl met 5 fouten het veld moest verlaten. Het was met name Emy Hayford die in de slotfase het heft in handen nam en even niet te stoppen was door de Turksen. Negen seconden voor tijd maakte Hayford er 62-62 van. De aanval die daarop volgde werd gestopt door een block van opnieuw Hayford, verlengen!

Al snel werd duidelijk in de verlenging wie er aan het langste eind ging trekken en dat was Turkije. Zij liepen uit naar maximaal 10 verschil om uiteindelijk de wedstrijd te winnen met 66-74.

Voor Nederland was het reuze jammer dat ze niet wisten te winnen. Terugkomen van 17 punten achterstand en een verlenging afdwingen is een puike prestatie! Topscores: Hayford 20, van Zeijl 15, Sant 11 (+7 rebs), Vita Stam was nog goed voor 11 rebounds.

Morgen hebben de meiden een rustdag en vrijdag wordt er om 14.00 uur gespeeld tegen de verliezer van Tsjechië-Roemenie.

Jill Bettonvil (midden)

Jill Bettonvil alte und neue Teamkollegin von Kuijt

Nach Karin Kuijt hat mit Jill Bettonvil eine weitere Spielerin von Lekdetec.nl Bemmel für die nächste Saison beim Herner TC unterschrieben. Die 25-jährige Nationalspielerin aus ´s-Hertogenbosch spielte unter anderem für die Black Eagles Rosmalen und CTO Amsterdam, bevor sie in der Saison 2012/13 zu Bemmel wechselte, wo sie in der letzten Saison niederländischer Meister wurde. Mit Herne will sie nun den nächsten Schritt in ihrer Karriere wagen. „Ich wollte auf einem höheren Niveau spielen wo ich die Gelegenheit habe zweimal am Tag mit höherer Intensität und besseren Spielerinnen zu trainieren, um meine Fertigkeiten zu verbessern. 

Ich erwarte mir ein professionelleres Arbeiten mit einem tollen Trainerteam und besserer Ausstattung als in den Niederlanden.“ Für den HTC wird sie auf der Center-Position spielen, kann aber mit der ungewöhnlichen Kombination aus Größe (1,87m) und Schnelligkeit alternativ auch als Forward eingesetzt werden und dort ihre Abschlussstärke unter Beweis stellen. Jill Bettonvil ist eine Spielerin, die ihre Energie ganz in den Dienst der Mannschaft stellt und hat sich für ihre erste Saison in Deutschland vorgenommen zu der Bildung eines großartigen Teams beizutragen. 

Auf Herne freut sie sich auch deshalb, weil sie von der Atmosphäre beim Herner TC im Spiel gegen ihren alten Verein sehr beeindruckt war. Für die Niederländerin, die dieses Jahr beim 3x3 World Cup in Frankreich mit der niederländischen Mannschaft den vierten Platz erreichte, sind Spaß beim Spiel und ein tolles Publikum wichtige Zutaten für den Erfolg. Und was erwartet sich Jill Bettonvil von ihrer ersten Saison im Trikot des HTC? „Ich erwarte eine spaßige, wettkampforientierte, herausfordernde und aufregende Saison.“

Miriam Zumbusch, HTC

Bron: http://planet-photo.dbbl.de

Coach Molly McDowell - Foto: FIBA Europe

Orange Angels: Winst voor U18, verlies voor U16

Na de rustdag van gister moesten beide Orange Angels selecties weer aan de bak vandaag. Vroeg in de middag begonnen de jongste (U16) Orange Angels tegen Spanje. Er werd gestreden om een plek in de kwartfinale maar Nederland trof het niet met regerend Europees Kampioen Spanje. Aanvankelijk kon Nederland het nog goed bijbenen want in het tweede kwart was het 17-13. Maar daarna trapte Spanje het gaspedaal flink in en met rust was het 28-15. 

Het derde kwart gingen de Spaansen helemaal los en wonnen dat kwart met maarliefst 26-6. Er vielen veel gaten in verdedigend opzicht wat Spanje goede mogelijkheden gaf om tot scoren te komen. Voor de Orange Angels was er aan de andere kant geen doorkomen aan. Spanje was gewoon beter en legde veel druk op de ploeg van Brian Hirman. Ze denken sneller, handelen sneller en zijn fundamenteel beter. 

Uiteindelijk werd de wedstrijd verloren met 68-30. Maaike van Zeijl was topscorer met 8 punten en 5 rebounds. Bij Spanje was Carrera (mooie naam als je van Porsches houdt) topscorer met 19 punten. De Orange Angels gaan nu spelen voor plek 9 tm 16. Tegenstander is morgen Turkije, de wedstrijd start om 14.00 uur.

In de avond kwamen de (U18) Angels van Molly McDowell in actie tegen Noorwegen. Op papier hoefde dit niet echt een lastige wedstrijd te worden en dat werd het ook niet. Nederland liep in het begin flink weg (18-8) van de Noorse ploeg maar net in het tweede kwart werd het verschil weer kleiner(18-15). Dit kwam omdat de Nederlandse zone niet goed stond en zo een lay-up dwars door het midden tegen kreeg en een enkele driepunter. Daarna gaf Julia Jorritsma het startsein met 2 rake driepunters voor een flink offensief. Robyn Bouwer speelde zeer goed en gedreven, ze zocht continu haar tegenstander op en dit leverde veel scores en vrijeworpen op. Vanaf het veld schoot ze 64% en dit is uitstekend. De Angels gingen rusten bij 38-26. 

In de tweede helft was de koek op bij Noorwegen en Nederland, wat overigens zonder Linda van Schaik speelde, walste er overheen. Vrijwel iedereen kon lekker spelen en zo boekten de Angels een hele goede 86-38 overwinning. Topscorer werd Robyn Bouwer met 25 punten, gevolgd door Epiphany Etienne met 19, Julia Jorritsma 14 en Anne van Vlijmen was met 11 punten de vierde in de dubbele cijfers.

Morgen spelen de U18 Orange Angels hun laatste poulewedstrijd tegen Roemenie om 19.15 uur.

Foto: FIBA Europe

Update Vrouwen Topbasketball Noord-Nederland

Wij, Stichting Vrouwen Topbasketbal Noord-Nederland (SVTN) hebben afgelopen half jaar hard gewerkt om een noordelijk basketbalteam in te kunnen schrijven voor seizoen 2017-2018 van de Vrouwen Basketball League (VBL)*. We wilden alleen starten als de basissituatie solide genoeg was, zowel op sportief-, organisatorisch- als financieel vlak. Op alle drie vlakken zijn flinke stappen gezet, maar alleen een echt goede start in de eredivisie maakt de kans op duurzaam vrouwentopbasketbal in Noord-Nederland zo groot mogelijk. Daarom heeft het bestuur besloten om toetreding tot de dameseredivisie met een seizoen uit te stellen.

Bestuurslid Rijkwert van Slochteren: "Van uitstel komt zeker geen afstel. Wij zijn hard aan het werk om onze ambities met overtuiging en doorzettingsvermogen verder vorm en inhoud te geven. Wat heel fijn is, is dat we nu een groep ondernemers om ons heen hebben staan die activiteiten willen ontplooien die voor langdurige financiële stabiliteit en continuïteit moeten zorgen. Ook werken we op organisatorisch én basketbalvlak door aan een goed fundament. Trainster Joyce Siderius-Bolman wordt komend seizoen al trainer van het U20 meisjeseredivisie team van HSVB. Dit team dient mede als basis en kweekvijver voor het toekomstige vrouwenteam."

Ons plan werd en wordt gesteund door de gemeente Haren. Ook met andere relevante partners zoals Topsport Hanzehogeschool, de RUG en het Johan Cruijff College is afgelopen maanden gesproken over samenwerking. Daarnaast wordt er samengewerkt met het Regionaal Trainingscentrum. Rijkwert zegt: "Ik heb goede hoop dat we in december 2017 de vervolgstappen kunnen melden voor de benodigde start van een noordelijk topteam in de VBL seizoen 2018/2019."

Bron: Facebook

Ook Yfke Hoek tekent voor 2 jaar bij Royal Eagles

Apeldoorn - De selectie van Royal Eagles is zo goed als compleet door het verlengen van Yfke Hoek. Yfke tekent, net als Asa Kantebeen, voor 2 jaar bij de Apeldoornse club. De guard maakte vorig jaar de overstap van het Groningse RTC Noord naar Royal Eagles. Yfke zal komend seizoen spelen bij de U20-selectie als bij de eerste damesploeg.

De 19-jarige Yfke kwam vorig jaar naar Apeldoorn om veel ervaring op te doen en te proeven aan het hoogste niveau van Nederland. Yfke speelde gemiddeld 10 minuten in 28 wedstrijden en scoorde 3 punten gemiddeld per wedstrijd. Haar beste performance afgelopen seizoen was in de gewonnen wedstrijd tegen Amazone, zij scoorde 17 punten en pakte daarnaast nog eens 7 rebounds.

Yfke is net teruggekeerd van het Europees Kampioenschap met Nederland U20, waar zij samen met teamgenoten Laura Westerik, Marleen Plek en Laura Steggink aan deelnam.

Orange Angels vs Duitsland - Foto: Jan van de Bilt

Fotoserie Orange Angels vs Duitsland door Jan van de Bilt

Afgelopen zaterdag speelden de Orange Angels een oefen interland tegen Duitsland. Jan van de Bilt was erbij om wat foto's te maken, klik op bovenstaande foto om het gehele album te zien.

Orange Angels 3x3 - Foto: FIBA Europe

 Orange Angels 3x3 U18 plaatsen zich voor EK!

De U18 Orange Angels 3x3 hebben dit weekend een kwalificatie toernooi voor het EK in Hongarije gespeeld in Riga (Letland). Bondscoach Jeanine Tjin-a-sioe had vier meiden geselecteerd: Lies van Straaten, Noor Driessen, Milou Vennema en Meike Koelman. Nederland was ingedeeld in groep A bij thuisland Letland en Wit-Rusland. Van Letland werd verloren met 9-10 en van Wit-Rusland werd gewonnen met 14-13. Hierdoor werden zij tweede in de poule en speelden zij de kwartfinale tegen Spanje. In een zeer spannend duel verloor de Nederlandse equipe helaas met 12-13. 

Hierdoor kwamen ze in het onderste deel van het schema te zitten en werd er tegen Duitsland aangetreden. Ook hier was het spannend maar Nederland won met 10-9. De laatste wedstrijd was een do-or-die game want winst zou plaatsing voor het Europees Kampioenschap betekenen. Roemenie werd vakkundig aan de kant gezet met 16-3 en plaatsing voor het EK in Hongarije is daardoor een feit. Uitstekend om weer aan een Europees Kampioenschap mee te doen! #GoAngels

Foto: FIBA Europe

Winst voor Orange Angels - Foto: FIBA Europe

Uitstekend herstel Orange Angels U18 en U16

Zowel de U18 als de U16 van de Orange Angels moesten gisteren een nederlaag incasseren. Vandaag hebben beide teams weer een positieve draai gegeven aan hun verblijf op het Europees Kampioenschap.

De U18 Orange Angels speelden tegen Zwitserland. De Nederlandse meiden waren op alle fronten te sterk voor de Zwitserse formatie. Uitblinker in de wedstrijd was Evelien Lutje Schipholt die finishte met een schitterende double-double: 26 punten en 12 rebounds. Zwitserland had eigenlijk weinig in te brengen en moest veel aan de noodrem trekken om de meiden van Molly McDowell te stoppen. Nederland mocht maarliefst 36 vrijworpen nemen en werkten af tegen een prima percentage van 80%. Na een ruststand van 26-40 werd de wedstrijd gewonnen met 41-82.

De U16 meiden van coach Brian Hirman hadden voor zichzelf wat goed te maken en hebben dit hartstikke goed gedaan. Tegenstander Kroatie was geen makkelijke tegenstander en bij de rust keek Oranje tegen een 24-29 achterstand aan. Het derde kwart werd ruimschoots gewonnen maar Kroatie kwam weer terug en kwam zelfs 2 minuten voor tijd voor, 50-51. Het was captain Lotte Sant die haar verantwoordelijkheid nam en middels 5 punten van haar hand de wedstrijd weer de goede kant op bracht. De Orange Angels wonnen knap met 55-51. Lotte Sant werd topscorer met 17 punten.

Foto: FIBA Europe

Orange Angels vs Senegal - Foto: Jan van de Bilt

Fotoserie Orange Angels vs Senegal door Jan van de Bilt

Afgelopen donderdag speelden de Orange Angels een oefen interland tegen Senegal. Jan van de Bilt was erbij om wat foto's te maken, klik op bovenstaande foto om het gehele album te zien.

 Tweejarig contract voor Asa Kantebeen bij Royal Eagles

De 20-jarige guard Asa Kantebeen heeft haar handtekening gezet onder een 2-jarig contract bij de Royal Eagles. Asa combineert het basketball met haar studie op de Wittenborg University in Apeldoorn. Vorig jaar speelde Asa ook voor de Apeldoornse hoofdmacht, zij kwam in 30 wedstrijden tot een gemiddelde van 5 punten.

Asa licht haar keuze toe: “De keuze voor nog twee jaar Royal Eagles was voor mij een eenvoudige. Mijn opleiding in Apeldoorn duurt nog 2 jaar en ik denk dat Apeldoorn de beste plek is om mezelf verder te kunnen ontwikkelen als basketballster. Na mijn opleiding zou ik graag in het buitenland willen spelen, door het deelnemen aan de EEWBL komend seizoen kan ik mezelf alvast laten zien.”

De Sassenheimer maakte in 2012 haar debuut in de Vrouwen Eredivisie bij haar toenmalige club Grasshoppers uit Katwijk. In 2013 maakte zij de overstap naar het CTO in Amsterdam om daar basketball met studie te combineren. Vorig jaar maakte zij de overstap naar Apeldoorn om haar volgende stap in het basketball en onderwijs te kunnen maken.

Pittige duels - Foto: Jan van de Bilt


Alle Orange Angels verliezen hun duel

Zowel de senioren als de U18 en U16 Orange Angels kwamen vandaag in actie. Als eerste waren de U18 meiden aan de beurt. Zij speelden tegen Israel. Dit Israel speelde bloedfanatiek en was een lust voor het oog om naar te kijken. 

De meiden van coach Molly McDowell moesten hun meerdere erkennen in Israel en verloren met 62-81. Lindsay Pengel werd topscorer met 16 punten, gevolgd door Robyn Bouwer met 12 punten.

In Sporthallen-Zuid te Amsterdam speelden de Orange Angels van Hakim Salem een oefen interland tegen Duitsland. Het begin van de wedstrijd was voor Duitsland maar Oranje bleef goed tegenstand bieden en kwam in de tweede helft terug tot een paar punten. 

Er werd in deze wedstrijd enorm fysiek gespeeld en een hoop toegelaten, ook wel weer eens leuk om te zien en interessant om te kijken hoe iedereen daar mee omging. Uiteindelijk wonnen de Duitse dames met 46-61.

Om 20.45 uur werd in Bourges gespeeld door de U16 meiden van coach Brian Hirman, tegenstander was Tsjechie. Tsjechië was op alle vlakken beter, gezien de statistieken. De wedstrijd werd uiteindelijk verloren met 40-63. Chermensa van la Parra was topscorer met 9 punten.

Morgen komen alle drie de teams weer in actie, hopelijk dan weer met een goed resultaat! #GoAngels

Orange Angels U18 line-up

De Orange Angels U18 zijn reeds aan het EK begonnen, onderstaande meiden wonnen inmiddels al hun eerste wedstrijd:De nieuwe coach van Lekdetec.nl, Gert-Jan van der Linden

Gert-Jan van der Linden

Bron: NOS

Fotoserie Kourtney Treffers vs Senegal door Jan van de Bilt

Kourtney Treffers scoorde vandaag 17 punten tegen Senegal. Jan van de Bilt heeft een paar mooie foto's van Kourtney gemaakt. Klik op de foto om deze te vergroten. Later volgt de gehele serie foto's van deze wedstrijd. 


Orange Angels U16 line-up

Morgen starten de Orange Angels U16 met hun EK. De volgende 12 meiden moeten het gaan doen:


Ook Laura Steggink tekent voor 1 jaar bij Royal Eagles

De selectie van Royal Eagles begint steeds meer vorm te krijgen met de toezegging van Laura Steggink om zich voor komend seizoen weer aan de Apeldoornse formatie te verbinden. De 20-jarige Tubbergse tekent voor één jaar. De forward speelde vorig seizoen gemiddeld 22 minuten per wedstrijd en maakte 6 punten en pakte 5 rebounds gemiddeld. Laura combineert het spelen en trainen bij Royal Eagles met haar studie Sportmarketing op het Saxion in Deventer.

Gert-Jan van de Linden

Gertjan van der Linden nieuwe hoofdcoach Lekdetec.nl  

Bemmel - Wij kunnen met trots melden dat Gertjan van der Linden is aangetrokken als nieuwe hoofdcoach van Lekdetec.nl. Gertjan is geen onbekende in de basketbalwereld. Hij is eerder actief geweest als hoofdcoach in de vrouwen eredivisie bij Binnenland Barendrecht van 1999 tot 2006 en DAS Delft 2007 tot 2009. Daarnaast was hij actief als assistent bondscoach bij Meindert van Veen. 

Momenteel is hij de Bondscoach van het nationale vrouwen rolstoelteam, waarmee hij recent de Europese titel won. Gertjan brengt daarnaast ongekend veel ervaring mee als speler van de mondiale wereldtop. Uitgekomen op vijf achtereenvolgende Paralympische Spelen (1988, 1992, 1996, 2000 en 2004) speelde hij 525 interlands voor het Nederlands team en behaalde daar meerdere gouden medailles.

Wij twijfelen er niet aan dat de passie en ervaring van Gertjan een absolute aanwinst is voor de vereniging en wij heten hem dan ook van harte welkom!

Bron: Lekdetec.nl

Teamindelingen Vrouwen Basketball League

Het nieuwe seizoen zit er aan te komen en de meeste teams hebben hun team wel compleet. Er zijn veel berichten op social media verschenen van aanwinsten en verschuivingen. We hebben geprobeerd alles een beetje in kaart te brengen. Wellicht zullen we wat namen missen en misschien staan er nog namen bij die er af moeten. Kloppende en aanvullende informatie is van harte welkom bij ons. Naar ons idee ziet het er als volgt uit:

 

Een maand verder...

Eind juni kwam het idee om Lady Legends Basketball weer te gaan opstarten en dat is gelukt. Totdat we een jaar geleden eindigden met de site trokken we enorm veel bezoekers. Het was maar de vraag of dat nu ook weer zo zou zijn. De eerste maand mogen we zeker niet klagen met maar liefst 13.525 pageviews, een gemiddelde van 436 per dag. Dit is een uitstekend begin en bedankt dat jullie ons weer weten te vinden. 

Inmiddels hebben we op onze Facebook pagina 1.100 volgers, een enorm aantal! Daarnaast hadden we een Twitter-account maar die hebben we ingeruild voor Instagram, ook daar hebben we al een enorm aantal volgers, 344. Onze nieuwsberichten worden erg vaak geliked en daar zijn we blij mee. Dit geeft ons in ieder geval het gevoel dat het weer goed is om terug te zijn. Op naar de 15.000 pageviews deze maand!

 

014513