Vrijheid kunnen we creëren, maar wel samen

De fuck up award van deze maand gaat naar True Legends! Een tijdje terug plaatsten wij een vacature op LinkedIn voor Lady Legends, een initiatief om vrouwen om te scholen naar IT’ers. Op de foto was een mond te zien, met een behoorlijke dosis lippenstift. Dat schoot bij een aantal vrouwen totaal in het verkeerde keelgat. Er werd behoorlijk met ‘online’ modder gegooid: seksistisch, biased, dom, naïef, en ga zo maar door. Er werd ons geen helpende hand geboden, in plaats daarvan werd onze mond gesnoerd. Precies datgene wat wij, met een initiatief als Lady Legends, willen tegengaan. 

 

Lady Legends is een initiatief dat vrouwen verwelkomd in de IT, ook als ze daar nu nog niet de juiste opleiding voor gevolgd hebben. Om aan het vrouwenquotum te voldoen, en vrouwen naar de top te krijgen, moeten we vandaag de dag beginnen met het toelaten van vrouwen in teams. Lady Legends schoolt vrouwen om, en maakt ze klaar voor de wereld van IT. We verrijken vrouwen met IT, en de wereld van IT met vrouwen!

 

Girls just wanna have vrijheid van meningsuiting

8 maart is het internationale vrouwendag. Dit jaar is het thema: vrijheid. Maar wat betekent vrijheid eigenlijk in 2020? Je kunt online plaatsen wat je maar wilt, maar fouten maken? Dat is blijkbaar uit den boze! De positieve missie achter Lady Legends leek, met het plaatsen van de verkeerde afbeelding, opeens een bijzaak te zijn. Inmiddels leerden we hoe beeld net zo belangrijk is als tekst. We leerden dat een boodschap pas overkomt als je er de juiste ondersteunende afbeelding bij plaatst. We leerden hoe hard de online wereld tekeer gaat als je een fout maakt, en hoe je als vrouw ineens een seksist kunt zijn als je het verkeerde plaatje kiest.

 

Het grotere plaatje bekijken

Lady Legends kijkt graag naar het grotere plaatje. Natuurlijk leren we van onze fouten, en denken we voortaan iets langer na voordat we een afbeelding posten. We fucked up: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Daarnaast willen we graag vooruit blijven kijken naar de missie: het sluiten van de gender gap, en de IT wereld verrijken met vrouwen. Een doelgroep die tot op heden nog maar weinig wordt aangesproken in de technische wereld. Dat vinden we zonde, want er zit heel wat (vrouwelijk) technisch talent te wachten!

 

Vrijheid om te vallen 

Natuurlijk is het goed om elkaar aan te spreken op gedrag dat niet (meer) door de beugel kan. Maar wat als we het vanaf heden op een positieve manier doen? Elkaar niet meer afschieten en uitschelden, maar elkaar leren, en inspireren hoe het beter en anders kan. Vrijheid is elkaar de ruimte geven om te vallen, én elkaar de hand te geven om weer op te staan. Zie je iets wat je niet bevalt? Kom ons dan vooral vertellen hoe het beter kan. Online of hier op ons kantoor met een goede kop koffie. Voel je vooral vrij, dat doen wij immers ook!

Deze blog is geschreven door Marthe

Ik ben Marthe en ik ben freelance schrijver, spreker en trainer. In 2015 haalde ik mijn Bachelor in Human Resource Management. In 2017 ontdekte ik dat ik schrijven nóg leuker vind dan HRM’en en startte ik mijn eigen onderneming onder de naam van Marthe Maakt. Ik schrijf columns, opleidingen, blogs, ghostwriter stukken en interviews. Voornamelijk over (werk)geluk, (arbeids)relaties, ondernemerschap en life hacks; persoonlijk, eerlijk en een tikkeltje brutaal. In april 2020 verscheen mijn eerste managementboek ‘Het DNA van ontwikkeling- de reisgids van organisatieontwikkeling’ , dat ik schreef met Marc Oonk. Naast schrijven spreek ik in interactieve workshops over invloed nemen in je loopbaan. Ik vind het leuk om mensen te inspireren met mijn eigen verhaal én om ze te enthousiasmeren om maximaal invloed te pakken in hun carrière. Dit doe ik niet enkel in workshops en groepen maar ook in één op één sessies. Zo help ik mensen om hun werkwensen op een rijtje te krijgen én deze op een aantrekkelijke manier vorm te geven op LinkedIn. Ik word gelukkig van opdrachten waar ik mijn HRM-hart en creativiteit kan combineren.